NRK1 torsdag 1. april/lørdag 3. april

Britisk krim

Produsert av BBC

Skuespillere: Martin Shaw som Adam Dalgliesh. Jesse Spencer, Christopher Fox, Samantha Bond, Michael Maloney

P.D. James-kreasjonen, spesialetterforsker Adam Dalgliesh, er tilbake på tv-skjermene i skuespilleren Martin Shaws skikkelse. Roy Mardsen som Dalgliesh, som norske seere ble kjent med for en del år tilbake, var høy og mager, med mustasje. Martin Shaw er noe mindre av vekst, litt kraftigere, glattbarbert. Men Shaw makter, som Roy Mardsen gjorde, å formidle Dalglieshs gentlemansvesen, hans stoiske ytre ro og hans indre uro. Hans tøylede følsomhet. Og hans kløkt og avdempede autoritet.

Det er den tidlige romanen ”Hellig død” og en av P.D. James aller siste bøker, ”Mordrommet”, som vises på NRK1 skjærtorsdag og påskeaften.

I ”Hellig død” blir en teologistudent funnet død i nærheten av en kirkelig høyskole i Suffolk. Alt tyder på at han har falt utfor en klippe. Hans far, en industriherre, er overbevist om at skolen har pyntet på sannheten. Han krever at Scotland Yard ser på saken. Adam Dalgliesh kjenner denne industriherren fra ungdommen. Han velger å se på saken og tror det hele blir en form for nostalgisk tur tilbake til ungdomstiden. Han rekker så vidt å skrape i overflaten før et nytt drap inntreffer.

I ”Mordrommet” blir en museumsbestyrer funnet fanget i sin brennende bil. Hans død spores tilbake til det såkalte ”Mordrommet” i museet han bestyrte sammen med sin familie. Adam Dalgliesh settes på saken.

Alt hva et kriminalhungrende hjerte begjærer er her: Dyktig komponerte intriger, finslepen rytme, troverdige personer som tolkes av meget dyktige skuespillere, treffsikre miljøtegninger, og over det hele hviler en moden, human ånd. Vi oppfylles og vi opphøyes!