Forfatter: Arto Paasilinna

Oversetter: Ellen Holm Stenersen

Forlag: Aschehoug

En ekte Paasilinna-roman; underholdende, samfunnskritisk og varm medmenneskelig.

I himmelen, ikke i den kristne himmel, men i den finske himmel, er det krisestemning. De gamle guder har ikke lenger noen gjennomslagskraft i det finske folket. Kristentroen har overtatt. Også andre religioner prøver seg. De gamle guder føler seg forlatt. Bare rundt 500 sjeler er det tilbake som dann og vann sender en tanke og foretar et offer til Ukko Overgud og hans medguder.

Krisen er til å ta og føle på. Derfor blir det bestemt i den finske gudehimmel at Ukko Overgud skal sende sin sønn Rutja ned til jorden for å misjonere blant finnene.

En som fremdeles tilber de gamle gudene er den 40 år gamle mannslingen Sampsa Ronkainen fra Helskotta kommune i Nyland. Der eier han en vanskjøttet gård og driver ellers en antikvitetsbutikk i Helsingfors. En dag han er i riktig dårlig humør bestemmer han seg for å ofre til de gamle gudene. Ute i skogen ved kultstedet synger han en versestubb han har lært av sin far. Plutselig dundrer og braker det. Og fra den blå sommerhimmelen kommer et flammende lyn farende rett mot ham. Ut av lynet kommer en røslig kar kledt i en bjørneskinnspels.

Tordengudens sønn er steget ned til jorden og er klar for oppdrag i Finland. Sampsa blir selvfølgelig redd, men roer seg snart. Og etter hvert som Rutja forteller om sitt oppdrag, blir de to enige om å skifte ham. Sampsa i bjørneskinnspelsen skal gjemme seg foreløpig. Mens Rutja i Sampsas skikkelse skal orientere seg i den finske virkelighet. På sin vandring kommer han til den lokale kirken og treffer presten Salonen. Denne forteller at søkningen til kirken nå for tiden er heller svak. Bare 20-30 sjeler innfinner seg til en normal søndagspreken.

Dette gjør Tordengudens sønn riktig oppglødd. Kristentroen står nok ikke så sterkt likevel. Og han får helt rett. Misjonsvirksomheten hans bærer etter hvert rike frukter, særlig når han setter i gang med å helbrede folk med mentale lidelser. Jesus og hans undergjerninger her på jorden blir bare for småting å regne når Tordengudens sønn setter i gang. Da Rutja, Tordengudens sønn, finner ut at det er på tide å vende tilbake til de gamle finske guders himmel, særlig etter at han har gjort en vakker skatteinspektør gravid, er nok fremdeles det finske folket beheftet med visse feil og mangler.

Men gledelig er det at finnene som det eneste folkeslag i verden ikke har en eneste gærning i sin midte.

På alle måter er dette en ekte Paasilinna-roman fullt på høyde med den fornøyelige Harens år som var den første boka hans som kom på norsk.