Roman

Forfatter: Lorrie Moore

Oversetter: Preben Jordal

Forlag: Cappelen Damm

Lorrie Moore, som bor i Wisconsin, USA, er mest kjent for sine kritikerroste noveller. Dette er hennes første roman. Ei bok som både er morsom og klok, men også urovekkende. Tassie Keltjin, med jødisk mor og lutheransk potetbonde til far, vokser opp på landsbygda i Midtvesten. 20 år gammel og uten noen egentlig erfaring om hvordan et liv som voksen vil arte seg, kommer hun til universitetsbyen Troy for å studere. Hun er sulten på livet, men så uendelig naiv. Ikke har hun spist kinamat, ikke har hun hatt noen ordentlig kjæreste, ikke skjønner hun medstudentenes ironi. Men Tassie er ikke tapt bak ei vogn. Hun lærer seg etter hvert de viktigste kodene. Så får hun deltidsjobb som barnepasser hos ekteparet Sarah og Edward. Og livet hennes blir atskillig mer komplisert. De er midt inne i en vanskelig adopsjonsprosess og Tassie får ansvaret for toåringen Mary-Emma med hvit mor og sort far. Stadig sterkere blir Tassie involvert i denne familien. Samtidig kommer også kjærligheten til henne i form av vakre Reynaldo fra Brasil. Men også skuffelsen og tårene da det viser seg at han egentlig er Robert fra New Jersey og muslim.

Alle de slamrende dørene finnes inne i hjertet, sier Sarah som etter hvert innvier Tassie i familiens dystre hemmelighet. Konfrontert med sin egen naivitet blir Tassie klar over at livet, det er ikke bare søtt og vakkert. Det skal også leves på godt og vondt.

Lorrie Moore har skrevet ei bok der hun på mesterlig vis balanserer mellom det lekne og det tragiske. Hun gjør nøyaktige observasjoner av det trivielle hverdagslivet i en perfekt blanding av psykologisk dybde, ømhet og besk humor. Letingen etter de perfekte relasjonene som skal gi en slags mening med livet er det det hele dreier seg om i denne boka som er skrevet med varme og sympati.