ARENDAL: 20 000 besøkende rocket til Linkin Park på Hovefestivalens åpningsdag. Dermed ble fjorårets publikumsrekord på 19 000 besøkende på Muse-konserten slått.

PANGSTART

Vincent Fougner (22), Tilla Thorleifsson (21) og Aurora Steen (21) starter onsdagens konsertrekke med konserten til Bergensbandet Young Dreams. De er på Hove for andre og tredje gang, og er klare på hvorfor de fortsetter å komme.

— Det er veldig hjemmekoselig her og et godt samhold. Vi har det rett og slett veldig gøy på festival, sier Tilla.

Vincent nikker.

— Dette er en pangstart på sommeren. Festival gir en unik festopplevelse. Jeg liker at det er så mange spennende norske band på Hove, sier han.

CAMPINGBOOM

Daglig leder for Hovefestivalen, Ian Donaldson, setter rekordbesøket i sammenheng med det utvidede campingtilbudet.

— Forskjellen i år er at det er flere campere som kommer for å få med seg hele uka og ikke bare en dag, sier Donaldson.

I overkant av 10.000 campere har slått seg til på festivalområdet. Det er en økning på 20 prosent fra i fjor.

— Vi er opptatt av kontinuerlig forbedring. Vi har doblet antall toaletter, fokuserer på sikkerhet og mattilbud, sier han.

Festivalens kjernepublikum er ungt, gjennomsnittsalderen anslås til 19 år. Ledelsen vil ikke gå ut med antall billetter som er solgt totalt, men sier de regner med å slå fjorårets tall, som i følge Hoves hjemmeside er 72.000 besøkende og 53.000 solgte billetter.

HETT FESTIVALMARKED

Festivalmarkedet i Norge er hetere enn på lenge. Øyafestivalen nærmer seg utsolgt og Slottsfjellfestivalen har solgt billetter i rekordfart. Også Roskildefestivalen, som har holdt koken siden 1971, melder om rekordsterkt billettsalg. Mer enn 1 av 4 nordmenn skal på festival i sommer, viser en fersk undersøkelse fra HSH Reise. Ikke overraskende er det de unge som er ivrigst. 39 prosent av de som er under 30 år har festivalplaner.

— Å reise på festival har for mange nordmenn blitt ett av sommerens høydepunkter, og festivalene bidrar til økt omsetning og verdiskaping i mange lokalsamfunn, sier reiselivsdirektør Hilde Solheim i HSH.

Øyafestivalen (Oslo 9.-13. august):

Nesten utsolgt. Det er kun få billetter igjen til torsdag 11/08 og lørdag 13/08. Slottsfjellfestivalen (Tønsberg, 14.-16.juli)

— Festivalpassene ble solgt ut 1 ½ måned før sammenlignet med i fjor, og nå er det bare få fredagspass igjen, sier pressekontakt Henrik Holta-Lysell.

Norway Rock Festival (Kvinesdal, 7.-10.juli)

Hadde publikumsrekord i 2009 med 25 000 besøkende.

— Billettsalget stiger jevnt og vi satser på å slå rekorden, forteller pressekontakt Åse Versland.

Døgnvillfestivalen (Tromsø, 1.-3.september)

— Vi regner med å bli utsolgt som i fjor. Robyn, Roxette og Kaizers Orchestra har skapt stor billettpågang, forteller markedssjef Stian Johansen.