Foto: Jon Anders Skau

– Dette er en veldig viktig byggepris, jeg har ventet på den i sju år, sier en svært glad arkitekt Juho Grönholm på telefonen fra Helsinki. For nå er det sju år siden ALA Arkitekter tegnet bygget med den spektakulære bølgeveggen som i går ble hedret med den finske prisen «årets stålstruktur».

Bak den buktende eikeveggen skjuler det seg nemlig et gigantisk, komplisert reisverk av stål som bærer hele fasaden.

Vanskelig

– Den var veldig vanskelig både å tegne og bygge, forteller rådgivende ingeniør i byggeteknikk, Odd Arne Moi hos Multikonsult ,som er ansvarlig for de tekniske tegninger og beregninger. Han har jobbet med Kilden siden 2005, og var også i Finland for å motta prisen sammen med prosjektleder Philip van der Velde fra AF Gruppen, arkitekt Erik Sandsmark og daglig leder Ernst Aukland fra Kilden.

– Som en stående vits har jeg pleid å si til Odd Arne at «nå glapp prisen» hver gang det ble gjort en feil eller et kompromiss med stålveggen, forteller Grönholm. Men feilene kan ikke ha vært mange, for den prestisjefylte utmerkelsen ble tildelt Kilden under en gallamiddag i forbindelse med 40-årsjubileet for det finske stålforbundet i går.

Tung

Odd Arne Moi opplyser at det er gått med om lag 700 tonn stål til den avanserte konstruksjonen som i realiteten er festet til Kildens teatersal og konsertsal.

– Den bygger på utrolig vanskelige beregninger og består av masse staver som har innflytelse på hverandre, forklarer Moi. Tegningene fra Kristiansand ble programmert direkte inn i skjærebrennere ved det finske stålverket Ruukki i Finland som utførte den fysiske jobben.

Stålprisen er den andre utmerkelsen Kilden får i løpet av kort tid. For to måneder siden ble bygget beæret med Betongelementprisen 2011 for veggene i konsertsalen – og fortsatt er det noen uker igjen før bygget er helt fiks ferdig.