KRISTIANSAND: I dag, onsdag, er det klart at Vest-Agder fylkeskommunes kulturminnevernpris for 2011 tildeles krigsseiler Søren Brandsnes.

Fylkeskommunens hovedutvalg for samferdsel, areal og miljø skriver dette i sin pressemelding: «Prisen tildeles for særlig fortjenstfull innsats innen kulturminnearbeidet. Hovedutvalget fremhevet den store innsatsen Søren Brandsnes har lagt ned i arbeidet for å få restaurert og bevart D/S Hestmanden som det eneste gjenværende norske skip som har overlevd begge verdenskrigene og vært med i Nortrashipsflåten».

Brandsnes var til stede da kong Harald deltok under dåpen av Hestmanden som museumsskip og minnesmerke over norske krigsseilere 22. november. Han holdt også tale på vegne av sine krigsseilerkamerater under arrangementet i Kilden.

Dramatisk historie

Krigsseileren har sloss for rettferdighet for krigsseilerne i mange år. Selv dro han ut som førstereisgutt i 1939, bare 18 år gammel. I 1941 ble tankskipet «Polykarp» som han seilte på, tatt av det tyske slagskipet «Scharnhorst». Mannskapet ble satt i fangenskap. Etter en måneds tid i fangeleiren «Marlag und Milag Nord» ble cirka 800 norske fanger og deriblant Brandsnes sendt hjem. Kort tid etter hjemkomsten la han og to venner ut på en ferd over Nordsjøen til Aberdeen i en forsterket tjue fots motorbåt. De brukte 54 timer på turen. Resten av krigen seilte Brandsnes i konvoifart.

I april 1946 kom han hjem til Norge igjen. I hele etterkrigstiden, og særlig fra 1950-årene av, har han gjort en formidabel innsats for krigsseilernes sak. «Kristiansand og omegn Krigsseilerforening» ble stiftet i 1951 med Søren Brandsnes i styret. Siden var han sentral i Agder krigsseilerforening fra 1968. «I dag er han krigsseilernes «Grand old man», usedvanlig kunnskapsrik, behagelig og ikke bitter, god til å tale og framføre ting, til tross for at han har fylt 91 år», skriver de videre i pressemeldingen.

Hedres i desember

I Nortraship-saken var Brandsnes sentral og sloss for den i mange år — og vant fram til slutt sammen med sentrale krigsseilerkamerater som blant Leif Vetlesen. Han har skrevet et stort antall artikler med opplysninger om krigsseilere og flere bøker. Han har også mottatt Kongens fortjenstmedalje for sin innsats for krigsseilernes sak.

I sin tale under Hestmandens dåp tidligere denne uka, hvor 230 krigsseilere var samlet, sa han blant annet:

– Det er en merkelig følelse å stå her og se så mange krigsseilerne samlet. Da går tankene mine 70 år tilbake i tid. Ikke bare overlevde vi ragnarokk under krigen, men vi får også oppleve at Hestmanden blir et varig minne for ettertiden.

Søren Brandsnes vil bli tildelt Vest-Agder fylkeskommunes kulturminnevernpris i forbindelse med fylkestingets samling i Kristiansand i desember