OSLO: – Vi har blitt et mindre tradisjonelt rockeband og bruker mindre gitar og mer synth. Etter at Lars sluttet sa vi til oss selv at «nå er alt lov». Selv har jeg spilt gitar siden jeg var 13 år og synes det var gøy å prøve noe nytt.

Vokalist og gitarist i Lillesandbandet Heroes & Zeros, Hans Jørgen Undelstvedt, forklarer hvorfor bandet har tatt en helt ny retning på tredjealbumet «Ghostly Kisses». Etter at bassist Lars Løberg Tofte ga seg for halvannet år siden og ble erstattet av Simen Krogstie Lagesen har de gått nye veier.

Les anmeldelsen her.

Har lekt seg

Fædrelandsvennen møter Hans Jørgen Undelstvedt og trommis Arne Kjelsrud Mathisen på Norsk Teknisk Museum i Oslo. Guttene fra Lillesand synes det er et passende møtested siden musikken deres har fått mer preg av teknologi. Alle tre har lekt seg med synther og prøvd seg fram. Resultatet er de veldig fornøyd med.

– Vi mener det er viktig å tørre å komme med noe som er radikalt annerledes fordi det er nødvendig å utfordre seg selv. Og vi er et band som alltid vil være på søken etter noe nytt. Vi er selv fasinert av band som tar drøye endringer, for eksempel et band som Radiohead, sier Undelstvedt.

– Musikken er variert og oppløftende. Den er mer håpefull og lysere til sinns, supplerer Kjelsrud Mathisen.

Ærlig og moden

At musikken har blitt lysere og mer håpefull er egentlig et paradoks. Tekstforfatter Hans Jørgen beskriver nemlig 2010 som året hvor alt raknet. I tillegg til at Lars forlot bandet, mistet han moren sin i kreft og gikk gjennom et samlivsbrudd. Da var han veldig glad for å ha musikken og ty til.

– Å ha noe lystbetont og givende å holde på med midt oppi alt dette, var fint for meg. Tekstene er kanskje ikke de mest oppløftende selv om melodiene er det, og jeg hadde ikke trodd det skulle bli den typen musikk. Men for meg føles det som en veldig ærlig og moden skive, og vi har gjort alt vi har hatt lyst til uten å tenke på noe annet enn å få hver eneste låt til å bli så bra som overhodet mulig, sier Undelstvedt.

Det siste året har Heroes & Zeros turnert både i USA, Canada og Tyskland med stor suksess. Få andre norske band har turnert så mye som guttene fra Lillesand har gjort siden starten i 2005. Og listen over eksotiske spillesteder er lang: Svalbard, Israel, Alaska, Estland, New York, London og Italia. Blant annet.

Ut på norgestunrné

– Neste uke kommer vår amerikanske manager på besøk og vi skal planlegge ny turné. Som band er vi opptatt av å spille både ute i distriktene og i de store byene der det er mye folk, forklarer Kjelsrud Mathisen.

I høst reiser de på Norgesturné i anledning plateslippet. De spiller blant annet to konserter i Lillesand 8. oktober og i Kristiansand 13. oktober. På flere av konsertene, blant annet i Lillesand, har de med seg albumaktuelle Hanne Kolstø, som de synes er en utrolig dyktig artist.

– Å turnere i Norge igjen skal bli deilig. Nå har vi ikke turnert i hjemlandet siden i februar, sier Arne Kjelsrud Mathisen.