KRISTIANSAND : — Denne debatten virker misforstått og konstruert, sier festivalsjef Svein Inge Olsen.

Fredag våknet han opp til oppslag i Fædrelandsvennen om strid i Høyre om kulturbudsjettpengene, og her var Protestfestivalen den varme poteten. Det var på et gruppemøte i Høyre mandag det ble slått til lyd for å stryke budsjettposten på 200.000 kroner til Protestfestivalen og heller bruke pengene på Agder Kunstnersenter og Kunsthallen. Møtet ville ikke ta fra Protestfestivalen penger, men ønsket at den heller skulle søke dem fra kommunens nye festivalpott på i underkant av én million kroner.

Slik ble det imidlertid ikke. Bystyret vedtok onsdag å fastholde Høyre, KrFs, Pps og Frps opprinnelige forslag om å gi Protestfestivalen bevilgning på egen post som den eneste av byens festivaler.

— Har blitt kuttet

— Jeg ser ikke oss som en naturlig del av et kulturbudsjett, og jeg synes det er kunstig å holde oss opp mot kunstinstitusjonene, sier Olsen.

— Men politikerne har jo like fullt lagt bevilgningen til kulturbudsjettet? - Det må være fordi de ikke hadde noe bedre sted å sette oss. Det med at vi faller mellom stoler har vært et problem for oss siden starten, og vi har opplevd mye uforutsigbarhet fra kommunen. Når Ap har innflytelse kuttes vi gjerne. Det er helt annerledes med bevilgningene fra fylkeskommunen, for der er det forutsigbarhet. Det er for øvrig feil å si at vi har "fått" 200.000 kroner når det riktige er at vi har mistet 200.000, sier Olsen. Han sikter til at Protestfestivalen for tre år siden mottok 400.000 kroner i kommunal støtte, noe som var kuttet ned til 165.000 kroner for inneværende år.

Risikerer tapt statsstøtte

Kulturdirektøren foreslo foran årets budsjettbehandling å fjerne den egne tildelingen til både Protestfestivalen og andre festivaler, slik at alle måtte søke kulturkontoret fra en felles festivalpott. Dette er Olsen sikker på at ville falt svært uheldig ut for Protestfestivalen.

— Det er jo mye av det samme problemet: siden vi egentlig ikke er en kulturfestival ville vi fått bevilgninger sist fra det som er til overs. Og da spørs det om vi ville fått noe i det hele tatt, sier han.

Det siste året har han hevdet med styrke at Protestfestivalen risikerer å miste inntil 500.000 kroner i statlige bevilgninger dersom den kuttes av kommunen. Nå har han fått dokumentasjon i form av et brev fra seniorrådgiver Einar Brænden i Norsk Kulturråd. Her heter det:

"Det er en forutsetning at man mottar offentlige tilskudd fra egen region. Å være fast mottaker er ikke et eksplisitt krav så lenge det ikke søkes flerårig tilskudd fra oss – men det vil alltid ansees som en fordel å være det. Flerårig tilskudd fra oss forutsetter i utgangspunktet å kunne vise til enten et fast tilskudd eller flerårig tilsagn fra både kommune og fylke. Forutsigbarhet lokalt og regionalt vil derfor bidra til å bygge opp under muligheten for det samme fra Norsk kulturfond."