TRYGT I HJEMBYEN: Bare en uke før stormvarselen kom, fikk Frank Brunner sendt over de siste kunstverkene sine fra det nå oversvømte atelieret i New York. Foto: Reidar Kollstad
INTENS: - Jeg er veldig intens som person og når jeg først blir gira på noe så klarer jeg ikke å stoppe, sier Frank Brunner. Her med tre av sine helt nye bilder. Foto: Reidar Kollstad
SPEILINGER: Da Brunner oppdaget at han kunne male speilinger av motiver i vann, fikk han en oppvåkning. De siste årene har speilingene vært et av hans viktigste kjennetegn. Foto: Reidar Kollstad

KRISTIANSAND: Det er bare halvannen uke siden de siste bildene ble pakket sammen og sendt av gårde til Norge. Nå er Frank Brunners gamle atelier i New York fullstendig oversvømt. Hjemme i Kristiansand åpner han torsdag kveld utstilling på galleri Bi-Z. Sist han gjorde det var for tre år siden, og da opplevde han en enormt god respons fra publikum.

Skilpadde og lik på døra

Men det var bare såvidt at flere av bildene overlevde. Hadde han ventet en uke til med å pakke dem sammen og sende dem av gårde, hadde store verdier gått tapt i oversvømmelsen.

— Atelieret ligger under vann, så hadde bildene vært der nå hadde de vært ødelagt. Atelieret ligger bare 1,5 meter fra vannet, og er veldig utsatt. Jeg har flere ganger opplevd at ting har blitt skylt opp på land rett utenfor. I fjor kom en stor skilpadde opp utenfor døren til naboen og i alt har det flytt opp tre lik mens jeg har vært der, forteller kunstneren.

Brunner returnerte i fjor til Norge etter å ha tilbrakt 13 år i verdensmetropolen. Det gamle atelieret lå helt nede ved vannet i nabolaget Red Hook i Brooklyn.

LYSBILDENE: Det er mange bilder av lys i utstillingen som vises på Bi-Z. -Jeg ønsket å jobbe direkte med gjengivelse av lys. Lys var en verden jeg ønsket å gå inn i, en ladet verden, sier Brunner. Foto: Reidar Kollstad

Intens person

Brunner, som opprinnelig kommer fra Høvåg, er nå bosatt i Oslo. Alle bildene han nå stiller ut i Kristiansand er helt nye arbeider. En gjenganger i utstillingen er malerier av lys, et tema han har jobbet med i flere år. Og det er mange lysbilder som stilles ut på Bi-Z. Brunner er den som ikke gir seg etter et par bilder når han har fått et tema på hjernen.

— Jeg er jo veldig intens som person, og når jeg først blir gira på noe når jeg jobber, så blir det så voldsomt at jeg ikke klarer å stoppe. Så jobber jeg som regel med det til jeg går helt tom. Lysene kom litt som en konsekvens av bladbildene jeg jobbet med på slutten av 90-tallet. Jeg ønsket å jobbe direkte med gjengivelse av lys. Lys var en verden jeg ønsket å gå inn i, en ladet verden, sier Brunner.

Mindre angst

Selv karakteriserer han sin egen verden som både ensom og grenseoverskridende emosjonell og ladet.

— Jeg har et ønske og en lengsel etter bilder som representerer den opplevelsen jeg har av verden, og jeg jobber med å forske denne fram. Spørsmålene er alltid hva skal man male og hvordan skal man male det. Jeg sliter med begge deler, men når jeg føler det stopper opp så får jeg ikke lenger den samme angsten som jeg fikk før.

Han tror alderen har virket positivt inn på angsten.

— Jeg tror det kommer av at jeg har blitt eldre. Det kan egentlig sammenliknes med kjærlighet eller forelskelse. Det er noe man føler man aldri kommer ut av, men så opplever man det noen ganger og så vet man egentlig at det finnes en vei ut. Men akkurat nå har jeg laget så mange lysbilder at jeg tror det er nok for en stund, sier han.

SPEILINGER: Da Brunner oppdaget at han kunne male speilinger av motiver i vann, fikk han en oppvåkning. De siste årene har speilingene vært et av hans viktigste kjennetegn. Foto: Reidar Kollstad

Overtar etter dronningen

Når kunstneren nå inntar lokalene i Dronningensgate er det rett etter at Kjell Nupen, Ørnulf Opdahl og dronning Sonja har pakket sammen. Trioen sørget for rekordsalg og toppet besøkstall for galleriet. Både Nupen og Opdahl er kunstnere Brunner ser opp til.

— Jeg er en stor beundrer av begge. Kjell er en av Norges aller beste grafikere, han er dreven og han har en sikkerhet i det han gjør. Det er også få som lager like flotte litografier som Ørnulf, og litografi passer også veldig godt til hans uttrykk. Jeg klarer nok aldri å overgå navnet til dronning Sonja, men jeg håper likevel det kommer folk og at bildene mine klarer å kommunisere noe, sier Brunner.