GJENGANGERE: Mange av de mer ukjente artistene er faste gjengangere på Dark Season. Her er Liv og Bjøro Håland sammen med et knippe av de amerikanske artistene som skal opptre, både i Bjøro Hålands faste band og i egen konsert. Fra venstre: Dave Pearlman (pedal/steelgitar), Merel Bregante (trommer), Sarah Pierce (vokal), Leslie Ellis (vokal) og Casey Kelly (gitar og vokal). Foto: Kjetil Samuelsen

KRISTIANSAND: Tønes, eller Frank Tønnesen som han egentlig heter, har tatt musikk-Norge med storm denne høsten. Festivalsjefen for Dark Season er en av dem som har blitt blåst overende av 40-åringen fra Hauge i Dalane i Rogaland.

Vi så Tønes på Eikerapen Roots, og noen av oss lurte på hvem han var. Nå angrer jeg på at jeg ikke satte han opp på en større scene. Det er så mange som vil få med seg den konserten , sier Liv Håland.

Platen "Sån av Salve", som forøvrige er Tønes' syvende, har fått femmere og seksere i landets aviser og konsertene hans blir utsolgt over hele landet. Så også på Dark Season, der Tønes spiller på Hos Naboen lørdag kveld. Også Boney M-konserten på Caledonien Dancing lørdag kveld er utsolgt.

(Se video fra Tønes-konsert på John Dee i Oslo 3. oktober under her. Artikkelen fortsetter under videoen)

— Jeg tror aldri det har vært så stor interesse for festivalen før, for vi har aldri hatt så bra forhåndssalg. Vi selger vanligvis mye billetter i døra, men vi har nå over 2000 solgte billetter. Vi drømmer alltid om fulle hus, kanskje drømmen går i oppfyllelse i år, sier Håland og smiler.

Ønsket Mannfred Mann tilbake

Årets festival er den femtende i rekken, og store navn som Boney M, Smokie, Nik Kershaw og Slade står på plakaten. Festivalsjefen uttalte etter fjorårets festival at jubileumsutgaven skulle bli spesiell. Det føler hun de har klart.

— Ja, vi har for eksempel aldri før hatt fem band fra England. Og åpningskonserten i Domkirken blir bra, med sju forskjellige artister, sier Håland.

Er det noen du helst skulle hatt på jubileumsprogrammet som du ikke har fått?

— Jeg hadde lyst å ha Manfred Mann. Det er ikke så lenge siden de var her, men det var flott. Men de var dessverre ikke ledige. Det var egentlig ikke Smokie heller, som skulle på turne i Russland. Men jeg purret og spurte om det absolutt ikke var mulig. Da viste det seg at Russlandsturneen var kansellert, forteller festivalsjefen.

Håper på overskudd

Håland har brukt 1,3 millioner kroner på å booke artister til årets festival. Med seg fra i fjor tar hun et underskudd på 30.000 kroner. I år kan festivalen selge omtrent 5500 billetter, og snart er halvparten av billettene allerede solgt. Festivalen starter med den tradisjonelle åpningskonserten i Domkirken torsdag kveld.

Vi har budsjettert med halvfullt, men det kommer alltid ekstrautgifter. Dessuten har bare vi inntekter fra sponsorer og billettsalg. Andre festivaler har inntekter fra salg av mat og drikke, det har ikke vi , sier Håland.

Bak de store navnene på årets festival skjuler det seg artister som går igjen år etter år. Liv Hålands mann, Bjøro Håland, har naturlig nok spilt på alle de fjorten foregående festivalene.

Jeg er heldig som har fått spille her alle disse årene. Jeg har foreslått å bytte meg ut, men jeg får tilbakemeldinger fra flere enn Liv på at de ønsker at jeg skal være med , sier Bjøro Håland.

"Ukjente" gjengangere

Casey Kelly er en annen gjenganger. Hele tolv ganger har den amerikanske gitaristen og låtskriveren vært med på festivalen. Han har tidligere spilt med artister som The Neville Brothers, The Beach Boys og BB King, og er nå med i Bjøro Håland sitt faste band.

Festivalen startet opp med en lokal satsing, men har utviklet seg til å bli mer internasjonal etter hvert. Jeg føler meg hjemme her , sier Kelly.

Fredag kveld spiller han en egen konsert, sammen med kona Leslie Ellis og Sarah Pierce. Ellis, som deltar på sin femte Dark Season, har blant annet fått en Grammy for deltakelsen på Celine Dions superhit "My Heart Will Go On", og har gitt ut to soloalbum. Pierce er Dark Season-debutant, og vil gi smakebiter fra sine to album.— Vi skal spille sanger vi har skrevet selv, sier Kelly, som blant annet har skrevet låten "The Cowboy Rides Away", kjent som coyntrylegenden George Straits store låt og som han alltid avslutter sine konserter med. Strait er nå ute på sin avslutningsturne, som også har fått tittel etter Kellys låt.

GJENGANGERE: Mange av de mer ukjente artistene er faste gjengangere på Dark Season. Her er Liv og Bjøro Håland sammen med et knippe av de amerikanske artistene som skal opptre, både i Bjøro Hålands faste band og i egen konsert. Fra venstre: Dave Pearlman (pedal/steelgitar), Merel Bregante (trommer), Sarah Pierce (vokal), Leslie Ellis (vokal) og Casey Kelly (gitar og vokal). Foto: Kjetil Samuelsen