RAMPESTREKER: (f.v.) Her har Remo Brodahl tent på uggsa sine, som har blitt ødelagte etter årets festival. Ved siden av står John Just Jarre. Foto: Reidar Kollstad
LANGE DAGER: (f.v.) Sofie Drabløs og Line Enger Bjerke har to lange dager foran seg med nedrigging. Foto: Reidar Kollstad
PANTER FOR HARDE LIVET: Egil Pedersen har jobbet dag og natt på Hovefestivalen. Foto: Reidar Kollstad
BRA TRØKK: (f.v.) Robin Knaak (17) fra Hurum sammen med Valdemar Andersen (16) fra Hurum er tilfredse med konsertene og nattelivet på festivalen. Foto: Reidar Kollstad
VÅKENATT: (f.v.) De tre venninnene Gyro Fjermedal, Anneroos Schieke og Mari Fjermedal på parkeringsplassen klare for avreise. Foto: Reidar Kollstad

ARENDAL: — Folk gidder ikke å dra hjem. Vi må jage dem bort herfra, sier to av Hovefestivalens frivillige, Line Enger Bjerke og Sofie Drabløs.

De har ansvar for å rigge ned blant annet telt og gjerder på campområdet, og regner med at det vil ta noen dager å få unna alt.

— Vi har jobbet ti timer i dag og skal jobbe ti timer i morgen, sier Bjerke.

Det er flere grunner til at de har valgt å være frivillige.

— Det er på grunn av gratis festivalpass, men også på grunn av alle de hyggelige menneskene vi møter her, sier de.

Gullgruve for Røde Kors

— Har du sett på makan. Det er for mye penger blant ungdommen, sier 72- år gamle Egil Pedersen, som samler inn flasker på festivalområdet.

Han har jobbet dag og natt hele uka, og er overrasket over hvor mye søppel ungdommer legger fra seg.

— Men de skal ha skryt også. Jeg har vært her hver natt og synes det har gått rolig for seg.

I fjor samlet Røde Kors inn pant for 95.000 kroner. I år regner de med å samle inn mer.

— Hittil har vi levert inn flasker for 80.000 kroner, og vi håper på å komme opp i 150.000 kroner, sier panteansvarlig i Røde Kors, Frans Thu.

Små forbedringer fra år til år

Totalt har årets festival hatt 61.000 besøkende, som er en nedgang på 1000 fra i fjor.

— Det har vært en liten nedgang i dagspass, men en økning i antallet festivalpass, sier presseansvarlig for Hovefestivalen, Gaute Drevdal.

De er også fornøyde med årets festivalmaskineri.

— Vi har hatt mange fantastiske musikkopplevelser og både det tekniske og det sikkerhetsmessige har gått etter planen, sier Drevdal.

I tillegg har Hovefestivalen i år stilt med to nye campingområder.

— "Camp Verdens Ende" og "Strandcampen" er nytt for i år. Dette er tilbud som kanskje passer for litt eldre campere, og det tror vi vil prege festivalen i årene fremover, avslutter pressesjefen.