KRISTIANSAND: Beryktet som elskerinnen til Frankrikes utenriksminister. Dømt og fengslet i Europas største korrupsjonssak. I dag er Christine Deviers-Joncour kona til musikkprodusent Alf Emil Eik fra Kristiansand.

"Eva Joly er en ond kvinne. Jeg møtte min bøddel", sier Christine Deviers-Joncour i boken "Eva Joly. Rød klut, grønne drømmer".

Eva Joly. Foto: Thibault Camus

Journalist og forfatter Erik Aasheim har skrevet den uautoriserte biografien om Eva Joly . I sju timer intervjuet han også Alf Emil Eik og hans kone Christine Deviers-Joncour hjemme på den franske landsbygda. Hun var en av de 30 som ble dømt etter Elf-skandalen som ble rullet opp av korrupsjonsjegeren Eva Joly. I Frankrike er hun kjent som "republikkens hore" etter å ha sjarmert politikere til å ta beslutninger i oljeselskapet Elf Aquintaines interesser.— Hun var elskerinnen til en på toppen i det franske politiske systemet. Mange mener at hun var en brikke som ble brukt i et spill, og hun fikk også mye sympati. Hun gjorde karriere på å kalle seg "republikkens hore" og skrev en bestselger med denne tittelen. Selv hevder hun at det lite glamorøse og ikke særlig smigrende kallenavnet først ble lansert av Eva Joly, sier Aasheim til Fædrelandsvennen på telefon fra Paris.

Brukte kvinnelist

I boka forteller Frankrikes femme fatale om selvmordsplanene i fengselet, og om da Eva Joly nektet henne å få julefri for å ta seg av sitt syke barn under fengslingen.

— Hun sier selv at hun var konsulent for Elf. Men hun brukte jo sin kvinnelist, sin kropp, i Elfs tjeneste. Det er det ingen tvil om. Hun er en nydelig dame, ekstremt forførende, og hun var hun gull verdt for Elf, ikke minst fordi hun hadde de kontaktene hun hadde. Hun ble hyret inn for å være elskerinnen til utenriksministeren. Elf var hennes hallik, sier Aasheim.

- Er hun selv enig i at Elf var hennes hallik?

Erik Aasheim. Foto: Fotograf Sturlason

— Ja, hun er enig i at hennes eksmann overtalte henne til å si ja til denne jobben. Hun visste hva jobben innebar. Samtidig tror jeg ikke at hun vil bruke ord som "hallik", men det er jo det det er. Jeg har ikke vært i kontakt med verken henne eller Alf Emil Eik etter at jeg sendte dem boken, så jeg vet ikke hva de synes om det jeg har skrevet.

Kristiansand-linken

Selv ønsker ikke Christine Deviers-Joncour å uttale seg om boken. Men ektemannen Alf Emil Eik svarer slik på spørsmål om hva de synes om boken som nå er ute:

— Vi har ikke noe ønske om å kommentere dette nærmere enn det som står i boken. Det jeg kan si er at da Erik Aasheim gjorde henvendelsen angående boken, var hans poeng at dette ville bli den første boken om Eva Joly som ikke var skrevet av henne selv. Med andre ord, en objektiv og upartisk bok. Med dette utgangspunktet føltes det helt greit for Christine å stille seg disponibel for noen spørsmål, og å gi et bilde av hvordan saken fortonet seg fra hennes ståsted, enkelt og greit, sier mannen som i 30 år har drevet Cross Studio i Kristiansand, der han har produsert alle platene til Kaptein Sabeltann.

Han er også produsent for Sabeltanns årlige sommershow i Dyreparken i Kristiansand.

Da Fædrelandsvennen møtte ekteparet hjemme i Frankrike 2007, sa Christine at hun drømte om å flytte til Sørlandet. Fortsatt bor de i Frankrike.

— Hun ble superkjendis ved å være Frankrikes mest kjente elskerinne, og i etterkant har hun skrevet flere bøker og stilt opp i talkshow, forteller Aasheim.

Christine fikk til slutt 30 måneders fengsel på grunn av korrupsjonssaken.

Selskapsdame

Erik Aasheim jobbet åtte år for NRK i Paris, og kom tett på Eva Joly. Han mente det var viktig å få med elskerinnens rolle i Europas største korrupsjonsskandale i boken.

— Kanskje Christine og Alf Emil mente det er fint for nordmenn å høre denne historien, siden hun var så sentral i Europas største korrupsjonssak noensinne. Hun var på en måte en selskapsdame, og hadde en luksusmillionleilighet midt i Paris som Elf hadde kjøpt til henne. Det ble hemmelig møtested for mennesker som ikke kunne bli sett sammen. Hun ble verdifull for selskapet siden hun hadde en direkte linje til utenriksministerens kontor. Hun hevder selv hun hadde en sentral rolle, og hun fikk ham til å endre meninger i saker med milliardkontrakter, til Elfs fordel.

Men ikke alt i boken er like fordelaktig for Christine Deviers-Joncour, som nå har det offisielle navnet Anne-Marie Christine Eik.

— Eva Joly mener at Christine er en mytoman, altså at hun juger konstant og dikter opp en virkelighet som ikke finnes. Hun fnøs da hun leste Christines versjon i boken. Eva Joly har mange fiender. Én av dem er Christine, sier Aasheim.

Joly ønsket ikke å gi en kommentar til Fædrelandsvennen om denne boka.