KRISTIANSAND: — Met-met-met-meteorrrr!Strrrauminga, lesesynger Morten Langeland foran den trollbundet lattermilde forsamlingen på Haandverkeren. Kristiansanderen presenterte det han kalte en "cupcakeversjon" av debutsamlingen "Æ æ å" da han opptrådte på Bokdag Sørlandet lørdag ettermiddag. Norsk Forfattersentrum Sørlandet stod bak, og åtte forfattere leste fra sine nye så nye bøker og diktsamlinger. Mange av dem hadde lokal tilknytning, slik som Langeland som forrige måned vakte nasjonal oppsikt med samlingen av dikt slik de kunne vært diktet i en eksistensialistisk og sørlandsktalende makrells hode.

En slik form krever en annen fremføring enn tørr opplesning. Langeland angrep arkene med arrig rulling på r-ene og gav de frammøtte en beatpoetisk avveksling fra de andre forfatternes mer konvensjonelle opplesninger.

— Det er utrolig gøy at det kommer så mange. Det er alltid like spennende å se, for vi vil så gjerne at forfatterne som kommer skal ha en god opplevelse når de kommer hit, sa Irene Gressli Haugen, leder av Norsk Forfattersentrum Sørlandet.

FANSANKING: Erlend Ropstads uutgitte sang "Gamle sammen" utløste stormende applaus. Foto: Torgeir Eikeland

Kulturkjerringer

Opplesningsarrangementene til Norsk Forfattersentrum på Haandverkeren har imidlertid etablert tradisjon for å være fullsatte de siste årene. Med Kristin Øygarden som rutinert presentatør, var det lørdag så fullt at det var tungvint å komme inn døra til salen. Minst 70 kulturkjerringer og også noen kulturgubber satt og stod formelig oppå hverandre for å sikre seg en litterær godbit "opplesen av forfattaren sjølv".

Birger Emanuelsen var en annen av forfatterne som splittet den oksygenfattige stillheten. Fortellingsamlingen "For riket er ditt" har hentet handling fra Tromøya i ulike århundrer og epoker, og Emanuelsen gav blant annet til beste en nekrolog hvor han beskrev kroppens bestanddeler. Formuleringen "Og en enslig ballesekk hengt mer som et søkke enn et smykke", fikk forsamlingen til å le godt.

Ingen lo

Det var ikke så mange som lo da Rune Belsvik etterpå leste opp fra sin siste roman "Ho som var så søt", som kom ut i sommer. Temaet er følgene av seksuelt misbruk, og Belsvik leste med sterk innlevelse.

— Berit ville ikkje dø. Ho stengte halsen for all lyd, avsluttet Belsvik.

I tillegg til de allerede nevnte leste også Åsne Linnestø, Geir Nummedal, Bård Nannestad, Aina Villanger og Gunstein Bakke opp fra bøkene sine, og popartisten Erlend Ropstad lot til å verve opptil flere nye fans da han framførte noen av sangene sine i pausen og etter opplesningen.

Opplesningen lørdag var for øvrig bare en del av Bokdag Sørlandet. Fredag var det film- og litteraturquiz på Aladdin, og søndag bød på barnebokopplesning på Kristiansand folkebibliotek med Tiril Valeur, Kari Smegard og Bjørg Øygarden.