GRIMSTAD:

— Meningen er at to mennesker skal kunne ligge i en dobbeltseng, se utover havet, og samtidig sveve i lufta, forklarer kunstner Erik Pirholt, mens han viser frem sitt nyeste prosjekt. «Flygende utsikt» er en trehytte som i dag (fredag) skal henges opp i wire over vannet i Hampholmsundet i Grimstad (hvis det ikke blåser for mye). Der vil hytta være tilgjengelig for nygifte som ønsker å tilbringe et døgn i helt spesielle omgivelser.

ROMANTIKER.

  • Dette handler ikke om å lage kunst som en respons på samfunnet. Her er det dagdrømmen som er utgangspunktet. Det romantikere ofte gjør er å prøve å få ut dagdrømmen, forklarer Pirolt da Fædrelandsvennen besøker ham i atelieret på Odderøya. Hytta er en videreføring av Pirolts prosjekt fra 2002 da han sammen med Stian Pollestad lagde en kunsthytte i trærne på Odderøya. Han anslår at «Flygende utsikt» veier rundt 500 kg, er fire meter lang og 2,3 meter bred. Og Pirolt ser frem til å prøve ut senga.

— Jeg må jo være testkanin. Men jeg er ikke gift, så jeg er egentlig ikke kvalifisert, smiler han. Og legger til at han håper å få kjæresten med.

VIL SKAPE NOE NYTT.

Pirolt har lang fartstid som kunstner, og har også tidligere gjort prosjekter som er litt utenom det vanlige.

— Å jobbe som kunstner er litt som å jobbe som forsker. Man må prøve å finne noe nytt. Når man lager noe man føler man ikke har sett før, så blir en spesiell følelse. Det å godt å skape noe nytt, så man ikke alltid går inn i en ferdiglaget verden og er på autopilot hele tiden, sier han.

— Og på dette prosjektet har du vært litt snekker også?

— Vel, jeg har stor respekt for håndverkere. De kan veldig mye ikke jeg kan, så jeg tror ikke jeg vil si det. Jeg tror heller jeg holder meg til kategorien kunstner. Det er tryggere, sier Pirolt.

BRYLLUPSNATT.

De som oppfyller kriteriene får muligheten til å tilbringe et døgn gratis i hytta. Og man trenger ikke komme rett fra alteret for å klassifiseres som nygifte, sier kunstneren.

— Jeg har satt en dato. Bryllupet må være mellom 1.mai og 1.september. Så om man ikke er gift ennå, så må det være rett rundt hjørnet.

— Tror du noen kommer til å tilbringe bryllupsnatten i hytta?

— Ja, tenk hvor fint det hadde vært, da. Med brudeslør og greier. Det hadde vært en ære.