HISTORIER: - Country er sanne historier, om ting som er blitt opplevd og om hverdagslige ting. Det kan være en fisketur eller det å slå opp med dama, men det er ting som skjer, ting vi kjenner oss igjen i. I hiphop, for eksempel, sies ett ord mange ganger. I country forteller vi historien, sier Steffen Jakobsen. Her traller 23-åringen på Josh Turner-låta "Your Man", låta som startet Idol-sirkuset for sørlendingen. Foto: Jon Anders Skau

GRIMSTAD: — Jeg våknet ikke opp en morgen og bang, så hørtes jeg ut som Leonard Cohen. Det var ikke sånn, sier Jakobsen til Fædrelandsvennen.

Vi treffer 23-åringen i lokalene til Evenstad musikk i Grimstad. På veggene henger det gitarer på rekke og rad. Jakobsen plukker ned en Gibson J-45, begynner å klimpre og drar gjennom Josh Turner-låta "Your Man". Det var låta som startet Idol-eventyret for sørlendingen. Og låta som gjorde den countryglade bassen kjent over hele landet.

— Jeg var vel 16–17 år gammel. Da fant jeg ut at det var noe rart med stemmen min, eller noe unormalt, for å si det sånn, sier Jakobsen.

— Det var noen sanger som gikk litt høyt, og som jeg måtte legge ned noen toner, fortsetter artisten videre.

Startet med Elvis

Som tolvåring lærte han sine første grep på gitar. Men da var allerede sanginteressen på plass. "Pavarotti" ble han kalt, den lille, kraftige karen med den kraftige røsten.

Men da han ble presentert for Elvis som sang country, var stilvalget gjort. Første spillejobben ble på en basar i hjembygda Skiftenes, like ved Grimstad. Fredag flytter han til Oslo, i jakten på Idol-seier, og en platekontrakt.

— Jeg har drømt om å stå på scenen i Spektrum. Om det skjer, er noe helt annet. Men det hadde vært gøy, sier han og smiler.

HISTORIER: - Country er sanne historier, om ting som er blitt opplevd og om hverdagslige ting. Det kan være en fisketur eller det å slå opp med dama, men det er ting som skjer, ting vi kjenner oss igjen i. I hiphop, for eksempel, sies ett ord mange ganger. I country forteller vi historien, sier Steffen Jakobsen. Her traller 23-åringen på Josh Turner-låta "Your Man", låta som startet Idol-sirkuset for sørlendingen. Foto: Jon Anders Skau

— Når finalerundene begynner er det de siste ti igjen, de i Norge som folk liker best. Det blir veldig vanskelig, og det går litt på flaks også. Hvis du velger en sang som ikke blir bra, kan du ryke ut, legger han til.Om platekontrakten skulle bli sikret i Oslo Spektrum i mai, er likevel ikke Jakobsen helt sikker på at fremtiden kun vil bestå av musikk og lave toner.

— Jeg er litt usikker på hvor mye tid musikken vil ta. Min første innstilling er ikke at jeg vil leve av det, men det hadde selvfølgelig vært gøy, sier artisten, som både fisker og bokser litt på fritiden.

Glemmer ikke hvem han er

Til nå har Jakobsen stort sett gjort countrylåter i Idol. Men når finalerundene begynner, kan han bli utfordret i temaer som storbandmusikk, 60-tallet eller James Bond. Uten at det setter den bredskuldrede bassen ut.

— Det er ikke endelig bestemt om det blir temakvelder i år, men det kan være det kommer noen utfordringer. Men countryen er uansett med, den er i meg. Om jeg må gjøre noe annet, så gjør jeg det litt om til country. Man kan ikke glemme den man er, sier Jakobsen.

Hans audition i Oslo har blitt historisk i Idol-sammenheng. Videoen er vist over 290.000 ganger, mer enn noen andre. På Facebook har sørlendingen fått så mange venneforespørsler at han ikke kan motta flere. Og mobiltelefonen piper i ett sett, også under dette intervjuet.

Mange skap-countryfans

HISTORIER: - Country er sanne historier, om ting som er blitt opplevd og om hverdagslige ting. Det kan være en fisketur eller det å slå opp med dama, men det er ting som skjer, ting vi kjenner oss igjen i. I hiphop, for eksempel, sies ett ord mange ganger. I country forteller vi historien, sier Steffen Jakobsen. Fredag 8. mars starter finalerundene i Idol, med Grimstad-karen som storfavoritt. Foto: Jon Anders Skau

— Helt siden jeg slo gjennom, så har det pøst på hele tida. Men det roet seg heldigvis litt med tiden. Men når jeg er på tv igjen, da skjer det altså. Etter semifinalen fikk jeg så mye meldinger at det fylte seg opp. Jeg fikk ikke sjanse til å gå inn på ting. Og sånn vil det vel fortsette så lenge jeg er med. Det er både negativt og positivt. Men det er gøy da, innrømmer 23-åringen, som tror det finnes mange skap-countryfans ute blant folket.- Det er mange som ikke er countryfans som har stemt på meg. Det setter jeg veldig pris på, for det er takket være dem at jeg har kommet så langt som jeg har, sier han, og finner fram mobiltelefonen og viser noen av meldingene han har mottatt.

Han leser opp en som kom etter at finaleplassen ble sikret tidligere i uka.

"Hei Steffen. Det var gøy å se deg i går kveld. Nå er du på vei dit jeg har alltid ment du hører hjemme. Jeg håper du når toppen både her hjemme, og over there. Hilsen Jan Gunnar."

- En gjemt sjanger

Jakobsen håper hans Idol-deltakelse kan sørge for at countrystilen blir mer stueren blant folk flest.

— Det er en sjanger som er litt gjemt, den er ikke i media overalt. Jeg bruker mye arbeid på å finne den perfekte sounden og min perfekte greie. Det er vanskeligere å komme gjennom folkemengden med den stilen. Derfor meldte jeg meg på Idol, for å vise at vi må få noe nytt i markedet, og få en skikkelig god kultur igjen, mener countrybassen.

- Hvorfor har du ikke meldt deg på Idol tidligere?

— Jeg har ikke turt å melde meg på før. Idol er pop- og rockpreget, og en motegreie. Country blir litt langt bak, og jeg trodde aldri jeg ville slå gjennom, så jeg turte ikke, innrømmer han.