Booket: Heroes & Zeros
Booket: Purified In Blood
Booket: Lonely Kamel

KRISTIANSAND: — Det har aldri kommet en god erstatning for Quart, musikalsk sett, sier Cathrine Sørensen, leder for Måkeskrik, som arrangeres i Bendiksbukta for første gang i slutten av juli. Hun vil at den nye festivalen skal fylle noe av tomrommet etter Quartfestivalen, men i atskillig mindre skala. Det betyr nye og fremadstormende band, samt en hel del alternativ musikk.

Cathrine Sørensen

— Det vi vil prøve å få til, er en festival med god rock, pop og metall, uten et stort budsjett. Vi satser på cirka seks artister hver dag, og to solide headlinere, forteller hun.

Lokalt og internasjonalt

Sørensen har tidligere jobbet for diverse festivaler og bookingbyråer. I dag er hun ansatt i Akks, som jobber med å synliggjøre kvinner i musikkbransjen. Festivallederen ønsker å promotere lokale artister under Måkeskrik, og allerede er navn som Hanne Kolstø og Heroes & Zeros booket. Men Sørensen understreker at dette ikke skal være et arrangement med bare sørlandsaktører på plakaten.

— Det viktigste er å få bra artister, ikke å være lokale. Vi håper på et par utenlandske navn også, sier Sørensen, uten at hun vil gå i detaljer om hvilket nivå hun vil legge seg på. Hun forteller imidlertid om et budsjett på under én million kroner.

— Det skal ikke være for kommersielt, og ikke for sært, sier hun.

Bra for byen

Det fins allerede en hel del musikkfestivaler i Kristiansand om sommeren. I år blir både Palmesus, SuperSonic og Odderøya Live arrangert i løpet av juli måned. Sørensen mener imidlertid at de forskjellige aktørene utfyller hverandre.

— Det er mange arrangementer, men alle har også veldig forskjellige program og målgrupper. Det er bare positivt, sier hun.

— Så du tror ikke markedet nærmer seg metningspunktet?

— Nei, jeg mener det først og fremst er bra for byen at det skjer mye. Det er ikke et problem, sier festivallederen.

Intimt

Måkeskrik skal bli en relativt liten festival, som ikke har ambisjoner om å bli noe annet enn det. Sørensen håper på 1000 mennesker hver av de to dagene, noe hun også mener gjør festivalen mindre avhengig av fint vær.

— Det skal forhåpentligvis bli en todagers folkefest med mye bra musikk. Men det skal også bli en intim og hyggelig festival. Da er det også enklere å ta høyde for været. Når man holder seg på et litt mindre område, blir det enklere med telt eller presenning. Det er en fordel. Dårlig vær og ny festival er ingen bra kombinasjon.

— Og hvorfor Odderøya?

— Jeg synes det er et naturlig valg. Jeg har vært mye i Bendiksbukta, og det er det fineste festivalområdet jeg vet om, sier hun.

Karmakosmetix

Plateselskapet Karmakosmetix er en av samarbeidspartnerne til Måkeskrik. Hva deres rolle blir, er foreløpig ikke helt klart, men manager Jan Kenneth Transeth mener festivalen har stort potensial.

— Det var ikke vanskelig for oss å takke ja til dette. Det er dyktige og seriøse folk som står bak konseptet, og de har jobbet lenge med dette, sier Transeth, som mener risikoen ikke er større enn man må regne med i denne bransjen.

— Vi føler ikke at festivalen er i direkte konkurranse med noen av de andre. Nøkkelen vil være å henvende seg både til sørlendinger og tilreisende. Dette finner sted i fellesferien, og Kristiansand er sommerby nummer én. Da føles det naturlig og riktig med mye aktivitet i byen, sier Transeth.