KRISTIANSAND: — Her er det fullt. Vi har 250 plasser, og da jeg sjekket lista etter inntak var det 200 til 210 på venteliste. Vi kunne vært dobbelt så stor, sier Ingunn Abrahamsen, rektor ved Vennesla kulturskole.

Marianne Tilden Foto: Jarle R. Martinsen

— Vi har også ventelister. Vi hadde 220 plasser i fjor, i år har vi 280. Og vi har ca 130 til 150 på venteliste, sier Marianne Tilden, rektor ved Mandal kulturskole.Flest elever på venteliste finnes det naturlig nok i Kristiansand. Kulturskolen, som i år fyller 50 år, har omtrent 1450 plasser og mellom hele 300 og 400 på venteliste. I Grimstad er det rundt 20 som ikke har fått oppfylt sitt ønske, mens det i Songdalen ikke er behov for ventelister.

Ingen venteliste i Songdalen

— Statusen her er veldig god. Vi har ingen venteliste, men økningen fra i fjor på antall elever som har begynt på skolen er på ca 30 prosent, sier rektor ved Songdalen kulturskole, Bård Dahle, stolt.

Det er 116 plasser ved kulturskolen. Aldersspredningen er fra fire år og helt opp til en elev i voksen alder. Men hovedtyngden er på 5. til 7. trinn, og dans er det mest populære tilbudet.

— Vi fikk nye lokaler for halvannet år siden, med ny dansesal, så det har nok litt å si. Vi har flotte lokaler, og det har nok litt å si på økningen, sier Dahle.

— Songdalen kommune satser veldig på forebyggende arbeid blant ungdom, og det følger de opp. Dermed er kulturskolen viktig, sier rektoren.

Gitar, piano og dans

Søgne kulturskole kan melde om snaut 50 på venteliste, mens det i Birkenes og Lillesand er mellom 50 og 70 som venter på plass.

— Vi har lengst ventelister i Lillesand, og det er spesielt populært med gitar og piano. Samtidig er det venteliste på dans i begge kommunene, sier Jo Eskild, som er rektor ved kulturskolen i Birkenes og Lillesand, et samarbeidsprosjekt som så dagens lys i 1991.

Vidar Hartveit Foto: Siri Hardeland

— Piano har det alltid vært stor søking til, men også trommer, rytmisk piano og sang er populært, sier Vidar Hartveit, rektor ved Kristiansand kulturskole siden 1992. ## Flest på mellomtrinnet

Piano, gitar, dans og teater er fagområdene som jevnt over trekker flest elever. Og stort sett er det flest kulturskoleelever fra de siste trinnene på barneskolen.

— Elevene følger trendene ellers, så mange slutter når de begynner i åttende klasse. Det er synd de ikke fortsetter når de kommer dit, for det er da de kan bli virkelig flinke. Jeg skulle gjerne ha funnet hemmeligheten til å få dem til å fortsette, sier Øystein Åmdal, rektor ved Grimstad kulturskole.

Nye kulturhus

Kulturskolens popularitet har pekt oppover de siste årene. I Vennesla og Mandal har nye kulturhus betydd mye.

Saken fortsetter under bildet

KULTURHUSET: Dansegruppa er en av gruppene ved Vennesla kulturskole som får utfolde seg i det nye kulturhuset. Foto: Jorunn Moi Reinhardtsen

— Kulturskolen har blitt mer synlig med nytt kulturhus. Store aktiviteter med mange elever får være der, elever bruker biblioteket mens de venter på timene og foreldre kan vente i kafeen, sier Abrahamsen, som i vinter flytter hele kulturskoleadministrasjonen inn i Kulturhuset i Vennesla.

— Elevene har blitt mer fornøyde, og flere opplever at vi har en synlig kulturskole. Vi er knallfornøyde med lokalene, sier Tilden, som holder til i Buen i Mandal.

Digitalt søknadsskjema

Men Søgne og Birkenes/Lillesand melder ikke om like positiv utvikling.

Jo Eskild Foto: Sara Melissa Frost

— Jeg synes jeg har merket noe mindre søking til kulturskolen de siste årene, men det er litt tidlig å si sikkert. Jeg sitter midt i arbeidet med listene nå, og har ikke full oversikt ennå, sier Eskild.- Vi har hatt stor søknad hver år. Men de to siste årene har vi gått over til digitalt søknadsskjema, og da har jeg merket noe nedgang. Tidligere sendte vi papirskjema med elevene i grunnskolen, forteller rektor Dag Ernst ved Søgne kulturskole, som har utsatt pensjonisttilværelsen til etter september, etter å ha vært der siden oppstarten i 1998. ## Vil lovfeste kulturskoletimen

Regjeringens tredje kulturløft innebærer en lovfesting av kulturskoletimen.

Elisabet Dahle

— Vi har et ønske om å gi et kulturskoletilbud til flere barn enn de som går der i dag. Vi har sett at det er en del barn fra ulike miljø som ikke går på kulturskolen. Kulturskoletimen er et frivillig og gratis tilbud, og tilgjengelig for alle barn på 1.-4. trinn. Samtidig håper vi dette bidrar til mer samhandling mellom skolene og kulturskolene, sier Elisabet Dahle, statssekretær ved Kunnskapsdepartetmentet.

177 millioner kroner

Kulturskoletimen er en del av den rødgrønne regjeringens kulturløft. Tilbudet er fullfinansiert, med en prislapp på 177 millioner kroner.

— Nå fremmer vi et lovforslag, slik at kommunene plikter å bruke pengene på kulturskoletimen. Vi fikk signaler i fjor om at kommunene var glade for pengene, men at det ikke var sikkert de ville bruke dem på det formålet, sier stassekretær Dahle.

I kulturløftet 3, som ble presentert i august, står det også at regjeringen vil "legge til rette for kvalitet og likeverdig innhold i kulturskolen".

— Det er litt for tidlig å si hvordan vi konkret skal følge opp kulturløftet 3, men i klare og forpliktende formuleringer står det at de rødgrønne partiene vil styrke kulturskolen. Vi ønsker å sikre en god kulturskoletime, men også det øvrige tilbudet som kulturskolen gir. Samtidig skal ikke elever bli ekskludert, derfor sier vi at vi vil gi statlig støtte til kommunenes satsing på sosial utjevning og faglig styrking i kulturskolen, sier Dahle.

Kan gi større ventelister

— Hos oss gir vi tilbudet til elever på 2. trinn. 13 skoler får tilbudet i høst, mens 14 får tilbudet i vår. Omtrent 500 elever får tilbudet i høst, og 350 av dem har tatt i mot tilbudet. Men når vi når såpass mange elever, kan det gi oss større ventelister neste år, sier Hartveit ved Kristiansand kulturskole.

Ingunn Abrahamsen Foto: Tore-Andre Baardsen

— Vi utvikler tilbudet nå, og prøver å gjøre det så bra som mulig, ut i fra hva skolene trenger. De har ofte lærere innenfor musikk, så det blir gjerne innenfor dans og teater, sier Abrahamsen ved Vennesla kulturskole.

Arrangerer Kulturskoledagene i Kristiansand

Torsdag og fredag denne uka samles 350 deltakere til den syvende utgaven av Kulturskoledagene, arrangert av Norsk kulturskoleråd, som i år er 40 år. Per Fugelli åpner arrangementet med foredraget "Kulturskolen – vårt nye apotek".

— Kulturskoledagene er en årlig hendelse for pedagoger og ledere, og i år har det blitt lagt til Kristiansand. Vi er 50 år i år, så det er veldig hyggelig, sier Hartveit.

— Det blir ulike kurs torsdag og fredag, samtidig som vi skal få vist oss fram. Og ikke bare oss, men også nabokommunene. Så det blir en liten konsert i Sigurd Lie-salen torsdag kveld, med elever fra hele Sørlandet, sier Hartveit.

50 ÅR: Kulturskolen i Kristiansand er 50 år i år. Tidligere i år feiret de seg selv i Kilden. Foto: ARKIV