KRISTIANSAND: — Nå ligger alt til rette for et fantastisk femårsjubileum, sier en stolt og spent festivalsjef, Jesper Elimar Krumm, to dager før det braker løs på Bystranda.

48 timer senere skal stranden være fylt med danseglade mennesker, en diger konsertscene, flere utsalg og tidenes største (og mest omtalte) VIP-område. Strandfestgeneralen mener de ligger godt an med billettsalget. Han forventer en stappfull og utsolgt lørdag, da Nelly Furtado og Faithless står på scenen. I tillegg håper Krumm på en folksom fredag. Området har en kapasitet på nærmere 8500 publikummere.

Større og nytt område

— Vi disponerer et mye større område i år enn tidligere, på grunn av alt som er bygget her nede. Så det er en del som er forandret. Inngangen vil bli ved Aquarama, i motsetning til tidligere år da folk måtte gå rundt ved NRK-bygget. Vi har utvidet VIP-området og oppgradert det med større innslag av lounger, møbler og telt. Og så har vi snudd scenen, slik at den vender mot boligblokkene. Faktisk etter ønske fra Velforeningen, som ville ta del i opplevelsen, forteller Krumm.

KART OVER OMRÅDET: Slik vil Palmesus bli. Med inngangen ved Aquarama, VIP-området på gresset og scenen på den ene enden av stranda. Foto: Palmesus

Selv kaller han området for "Norges Barcelona" og innrømmer at Palmesus-konseptet er inspirert av steder som Nikki Beach og St. Tropez.

— Vi kalles oss selv Skandinavias største strandfest. Med klinegaranti.

- Kan du garantere at alle får kline litt?

— Nei, men nesten. I hvert fall på frivilligområdet, der det i år er over 400 frivillige. Vi fikk forresten høre at det var to som møttes her for noen år siden som nå skal gifte seg. Sånt er hyggelig, smiler Krumm.

Kjendisfaktor

Festivalen har også et rykte på seg for å være et populært reisemål for celebriteter og unge kongelige, men Krumm vil ikke kommentere om det blir noen kjente fjes å se på området i år.

— Det er klart, kjendiselementet er alltid til stede på Palmesus. Men jeg vet ikke om noe på nåværende tidspunkt, sier han bak de lure solbrillene.

Festivalen har dobbelt så stort bookingbudsjett i år, sammenlignet med i fjor. 5 millioner kroner er brukt for å få artister som Nelly Furtado, Karpe Diem, Sirkus Eliassen og Axwell.

— Vi tenker beach party, med rolig stemning på dagen og mer fest etter hvert. Og så er det jo en fordel at det kommer noen band som folk har hørt om, sier bookingansvarlig Heine Strømme.

Selv er han mest stolt over å ha booket Nelly Furtado, som spiller lørdag.

— Dette er den første ordentlige konserten hun gjør i Norge noensinne, og den eneste konserten hun gjør i Europa i år. Hun er en stor, kjent artist som de fleste kjenner låtene til. Og som trekker folk over et stort aldersspenn, forteller han.

Publikum fra hele verden

Festen trekker i tillegg folk fra hele verden. Arrangørene forteller at det blant annet er blitt kjøpt billetter i San Diego, Frankrike, Tyskland, Nederland, Sveits og Danmark.

GOD KONTROLL: Festivalsjefen mener oppriggingen til festivalen er i rute. Her på vei inn i det som skal bli festivalens VIP-område, med plass til 1800 mennesker. Foto: Mats Johannesen

— Vi skiller oss nok litt ut med dette konseptet, i hvert fall i Skandinavia, påstår Strømme.

Etter værmeldingen å dømme går Palmesus sitt publikum en festfylt sommerhelg i møte. Og merk dere at området er åpent for alle frem til klokken 15 begge dagene, så her er det mulig å få kjenne på stemningen, selv uten billett.

Flykter ikke fra Palmesus

Flere av dem som bor nær festivalområdet reiser vekk for å unngå bråk fra festivalen. Men Torstein blir igjen.

— Vi er litt spent på lydnivået selvfølgelig. Jeg er jo 64 år gammel. Men vi vil oppleve det en gang først, før vi sier noe negativt om det. Vi har egentlig gledet oss til dette lenge, sier Torstein Strømmen, som bor i andre etasje ved Bystranda Park - den nye boligblokka nærmest festivalområdet. Her har han god utsikt til det aller meste.

PERFEKT UTSIKT: Torstein Strømmen (64) har god utsikt fra sin veranda på Bystranda. Foto: Mats Johannesen

— Det er vi som har den virkelige VIP-plassen. Vi har til og med invitert folk hit på lørdag for å se på dette, smiler han. Før han forteller at noen av naboene har reist vekk på grunn av frykt for bråk.

— Vi får heller vurdere å reise vekk neste år, hvis det blir for mye. Men jeg tror det bare blir gøy! Så lenge vinduene holder, ler 64-åringen.

Palmesus har i år valgt å snu scenen, slik at den vender mot boligblokkene i området. Festivalsjef Krumm opplyser at dette er etter ønske fra Velforeningen, men dette kjenner ikke Torstein til.

— Det har jeg ikke hørt noe om. Men arrangørene har vært veldig ryddige overfor oss hele veien.

Nå har Torstein og kona kjøpt inn en palme til å ha på verandaen, satt fram stoler og er klare for strandfest.

— Jeg er nok for gammel for noen av disse artistene, men jeg fikk sønnen min til å se over og anbefale noe. Dette blir moro!