BYKLE/HOVDEN: — Jeg synes folk hisser seg opp over bagateller, sier Wenche Gøthesen Uleberg på Hovden til Fædrelandsvennen.

Hun har tatt journalisten med ut på isen på Hartevatn der den chilensk-danske kunstneren og arkitekten Marco Evaristtis rødmalte «stige» siden lørdag har lyst mot de som har kastet et par blikk utover vannet.

«Kjærlighetsstigen», kaller hun motivet som Evaristti selv har kalt «The Myth in Red», inspirert av sagnfiguren Sisyfos som drev med den gudsjammerlige jobben å rulle en stein opp et fjell igjen og igjen.

«Gudsjammerlig» syntes mange Hovden-folk den rødmalte «vaginaen» i en foss ved Hartevatn også var. I alle fall syntes de første kommentarene til Fædrelandsvennens nettartikkel lørdag å tyde på at det var slik.

Anne Blix Grimestad Foto: Johs. Bjørkeli
Kaja Tho Foto: Johs. Bjørkeli
Stein Erik Justnes Foto: Johs. Bjørkeli
Atle Monsen Foto: Johs. Bjørkeli

Da Fædrelandsvennen besøkte Hovden torsdag, syntes imidlertid kritikken å være dempet ned til nær ingenting.— Jeg synes det er gøyalt at folk finner på noe i de indre bygder. Dette skaper blest om Hovden, sier Wenche Gøthesen Uleberg.

— Malingen er jo helt ufarlig og forsvinner snart. Nei, nå har både Evaristti og Hovden fått god PR, og gøy er det, sier hun.

Fargeforandring

Allerede nå kan man se at den rødmalte fossen, malt med konsentrert fruktfarge, forandrer farge. Dels skylder det et lite snøfall, dels temperaturforandring og en ørliten trekk i været.

Det er noe av dette som gjør kunstverket så spennende, synes Anne Blix Grimestad.

— Jeg gleder meg til å se den smelte, når fargene glir utover og motivet forandrer seg. Kritikken har vært over alle støvleskafter. En del har nok skreket uten å ha tenkt seg om, mener hun.

— Jeg synes vel egentlig at diskusjonen har gått ut over alle proporsjoner, sier Kaja Tho.

— Men jeg kjenner meg ikke igjen i avisene i at hele Hovden er i harnisk. Jeg synes det er litt morsomt å se på fossen fra stuevinduet mitt. Han som malte burde kanskje spurt om lov, men jeg har ingen sterke meninger i saken, legger hun til.

Liker ikke assosiasjonen

— For en reklameverdi for Hovden, mener Stein Erik Justnes.

— Dette har blitt en gøyal jippo, og malingen er jo helt ufarlig og smelter snart, sier han.

Atle Monsen derimot liker ikke denne saken særlig godt.

— Jeg reagerer ikke nødvendigvis på kunsten i seg selv, men på historikken til Marco Evaristti. Han kan være så verdensberømt han vil, men jeg har ikke sansen for en som lager kunstverk av gullplombene til gassede Auschwitz-fanger og dreper gullfisk i blendere. Derfor synes ikke jeg det er greit at Hovden blir assosiert med kunstneren og hans rødmalte vagina i fossen her, sier Monsen.