NEW YORK: Skuespillerens mor døde av brystkreft i en alder av 56 år, og Jolie har fått påvist den arvelige genmutasjonen BRCA1, som gjør at leger anslo at hun hadde 87 prosent risiko for brystkreft og 50 prosent risiko for eggstokkreft.

«Da jeg fikk vite at dette er den virkeligheten jeg må forholde meg til, bestemte jeg meg for å være føre var og gjøre risikoen så liten som mulig. Jeg besluttet å utføre forebyggende dobbeltsidig mastektomi», skriver Jolie iinnlegget, som ble publisert i den amerikanske avisen tirsdag.

Jolie (37) oppgir at hun ønsker å skrive om sin beslutning for å fortelle andre kvinner at det ikke var noen enkel avgjørelse, men at hun i dag er svært glad for å ha gjort det. Hun har nå under 5 prosent risiko for å få brystkreft.

angelina-jolie-b.jpg Foto: NTB Scanpix (arkivfoto)

Implantater

Prosessen med å fjerne brystene, rekonstruksjonen med implanter og den medisinske behandlingen som er knyttet til dette, tok tre måneder og ble avsluttet 27. april, ifølge Jolie. Hun har hele tiden holdt inngrepet hemmelig for offentligheten og har samtidig vært i arbeid.

«Jeg skriver om det nå fordi jeg håper andre kvinner kan ha nytte av min erfaring. Kreft er fortsatt et ord som gjør folk redde, og som skaper en dyp følelse av maktesløshet. Men i dag er det mulig å finne ut om du er spesielt utsatt for brystkreft og eggstokkreft, og så gjøre noe med det», skriver Jolie, som også er kjent for sitt arbeid som spesialutsending for FNs høykommissær for flyktninger.

– Like feminin

I innlegget takker hun kjæresten, skuespilleren Brad Pitt, for hans kjærlighet og støtte under prosessen. Hun skriver også at hun føler seg sterkere etter operasjonen:

«Jeg føler meg ikke mindre kvinnelig. Jeg føler meg sterkere etter å ha gjort et sterkt valg som på ingen måte svekker min feminitet».

Paret har tre barn sammen. I tillegg har Jolie adoptert tre barn fra henholdsvis Kambodsja, Etiopia og Vietnam.

Leserinnlegget fikk tirsdag stor oppmerksomhet i både amerikanske og internasjonale medier, men paret var umiddelbart ikke tilgjengelige for kommentarer.