KRISTIANSAND: — Vi fikk se et bilde av denne døde jenta som ligger i en garasje. Det er en gripende historie som tok oss veldig, og derfor valgte vi å bygge teaterstykket på den, sier Ingvild Ellingsen. Sammen med Erle Nygren er hun pr-ansvarlig for oppsetningen "Stålstøvlene". Dette er bachelor-oppgaven for 14 studenter ved faglærerutdanning drama ved UiA, og den vises på Kilden 4. og 5. april. Stykket er laget i samarbeid med Stifelsen Arkivet.

Historien bak teaterstykket er i dag ikke allment kjent i Kristiansand, og navnet på den unge kvinnen som ble funnet skutt i tilfluktsrommet er ikke frigitt. Omstendighetene rundt dødsfallet er uklare, og det er aldri offentliggjort opplysninger som forteller hvorvidt det dreier seg om et selvmord eller et drap.

Hemmelig rapport

— Det eneste vi vet er at hun hadde et skuddsår i tinningen, og på bildet ligger hun med hendene dandert over brystet på en andektig måte, sier Erle Nygren. På bena har kvinnen et par støvler som ligner tyske, jernbeslåtte soldatstøvler, og de står i sterk kontrast til resten av antrekket med skjørt, bluse og strømper brettet over støvlene.

— Det finnes en politirapport, men den blir ikke frigitt før om tjue år, sier Erle Nygren.

Dramaelevene har selv drevet en del research rundt historien, og har snakket med tidsvitner, jentas familie og venner av henne. Man regner det som sikkert at hun hadde et kjærlighetsforhold til en tysk soldat, men stort mer vet man ikke sikkert.

Mannen forsvant

— Det spesielle er at ingen vet hvem soldaten var eller hvor han ble av, sier Ingvild Ellingsen.

Dramaelevene har satt seg grundig inn i skjebnene til de såkalte "tyskertøsene", altså kvinner som hadde forhold til tyske soldater. At de ble forfulgt etter fredsslutningen og deretter diskriminert i mange år, er vel kjent, men at noen av dem ble tatt av dage hører til sjeldenhetene her til lands. Nå har dramaelevene laget og øvd inn teater av det de tror kan ha skjedd. Det har de gjort på gamle Aladdin kino, og skuespiller Ida Fugli har vært konsulent.

— Vi har delt oss i to grupper som behandler historien fra to ulike perspektiver. Det er "kjærlighetsgruppa" og "samfunnsgruppa", forteller de pr-ansvarlige. Resultatet blir en timelang forestilling som vises i Kilden 4. og 5. april.

Navnet på jenta er ulikt i de to delene av stykket, og i den ene gruppa er hun spilt av fem forskjellige skuespillere under ulike navn.

— Vi har gjort det slik for å få fram at hun kunne vært hvem som helst, sier Ingvild Ellingsen.