KRISTIANSAND : Pink Floyd har solgt 200 millioner plater og står bak flere av tidenes mest kjente og mest kritikerroste album. Som "Dark Side of the Moon". "Wish You Were Here". "The Wall". Konsertene deres var unike og grensesprengende. Lyd og lys var i verdensklasse, lasershowene legendariske. Når en gjeng amatører fra Vennesla skal spille låtene deres, må de gjøre det til fingerspissene. Derfor henter de inn lasere fra England og laserteknikere fra Oslo. Derfor punger de ut en million kroner i kostnader. Og derfor selger de ut Kilden fire kvelder på rad.

— Vi gjør ikke dette halvveis. Det er så autentisk som det er mulig for oss å gjøre det, sier vokalist Per Ove Åteigen til Fædrelandsvennen.

I sjokk

Pink Floyd–coverbandet spiller sine aller siste konserter denne helgen. De har allerede solgt ut billettene til tre konserter, og det er få igjen til den fjerde. Det betyr til sammen over 4000 solgte billetter.

— Jeg er i sjokk fortsatt, det er langt over det vi hadde drømt om, sier gitarist Geir Sandaker om billettsalget.

For Puls var egentlig et coverband med beskjedne ambisjoner. Først og fremst om å fylle samfunnshuset i Vennesla to kvelder på rad for tre år siden. Det klarte de. Flere konserter fulgte, og publikum likte det de fikk oppleve.

Millioner av blodfans

Originalene: Pink Floyd under bandets siste konsert med full besetning, under Live 8 i 2005. Fra venstre: David Gilmour, Roger Waters, Nick Mason og Rick Wright. Sistnevnte døde i 2008, de øvrige er fortsatt aktive i diverse andre prosjekter. Foto: Scanpix

Én av årsakene til bandets popularitet er åpenbart at hovedpersonene selv ikke lenger er aktive i Pink Floyd. Bassist Roger Waters forlot bandet i 1985, etter flere år med interne stridigheter. De øvrige medlemmene fortsatte riktignok uten Waters fram til 1994, men siden den gang har det bare vært et lite knippe sporadiske opptredener. Waters har kun spilt med sine gamle kolleger ved én anledning siden bruddet, nemlig under Live 8 i London i 2005. Bandet har imidlertid fortsatt millioner av blodfans. Som for eksempel Geir Sandaker i Puls.— Pink Floyd er noe helt unikt. Det vi ønsker med dette bandet, er å gripe folk på samme måte. For det er det Pink Floyd gjør når de spiller, de griper virkelig noe i deg, sier gitaristen.

— Pink Floyd har satt en standard som gjør at man kan skille seg ut med låtene deres. Man er ikke bare et coverband, supplerer bassist Erlend Førde.

Få toner – mange følelser

Mens Roger Waters stod for majoriteten av låtskrivingen i Pink Floyd, var det David Gilmour som var den mest meritterte musikeren. Og som gitarist har naturligvis Geir Sandaker en spesiell plass i musikkhjertet for 66-åringen.

— Gilmour er en fantastisk musiker. Han spiller på få toner og mange følelser. Og de tonene hans, de gjør noe med deg, sier Sandaker, og forteller at Pink Floyd–gitaristens legendariske soloer ikke nødvendigvis er så vanskelig å spille.

— Teknisk sett er de ikke vanskelige, men de skal stemme. De skal låte . Dét er ikke bare enkelt, sier han.

Avslutter i Kilden

De fire konsertene fra 27. til 30. april blir Puls' aller siste. Sannsynligvis.

— Det vi har gjort har blitt veldig godt mottatt, og vi er takknemlige for det. Og vi synes det er helt uvirkelig å få lov til å få spille i Kilden. Men vi kan ikke spille dette så ofte, da blir folk lei, sier Sandaker. Og vokalist Åteigen forklarer at showene er for kostbare til at arrangører utenfor Sørlandet vil ta sjansen.

— Å få noen i Bergen eller Stavanger til å satse på en gjeng med venndøler som tilbyr dem en oppsetning som koster 800–900 000 – det er urealistisk, sier han.

Men gutta medgir at dersom den rette forespørselen dukker opp, er det ikke helt utenkelig at de drar fram "Comfortably Numb", "Shine On You Crazy Diamond" og de andre klassikerne igjen.

– Hvis det skulle komme et tilbud om å gjøre et par–tre konserter i Tyskland, som innebærer gratis pølser, så får vi se. Da sier vi nok ja takk, innrømmer Sandaker.