Han føltes noe famlende i sin debut som kriminalforfatter, Knut Faldbakken. I sin andre krim-roman var han iblant litt aparte i sitt emne og litt tung på labben i sin formidling.

Her, derimot: En glimrende kriminalforfatter!

Først: Han er hett aktuell, han skriver om trafficking og smugling, med rot i organisert Balkan-kriminalitet — i de vide og øde skogtraktene mellom Norge og Sverige, i områdene innenfor Kongsvinger. Hamar, Odalen, Skarnes og flere svenske byer er navn som hyppig går igjen.

Men Knut Faldbakken er ikke bare dyktig og presis i sitt tema, han tegner miljø, personer, stemninger og action på en presis og meget overbevisende måte.

I både komposisjon og språk overfører han sine beste egenskaper fra de «ikke-kriminelle» romanene sine med bravur til den mørke scene: kriminallitteraturen.

Boken har to hovedpersoner, overbetjent Jonfinn Valmann (også med i hans forrige krim), som etterforsker trafficking med unge jenter, som brukes og selges som dyr. Verre, forresten: Dyr tas som regel godt vare på. Disse unge kvinnenes skjebner er dypt tragiske, noe som preger Valmann under etterforskningen.

Den andre personen er en snekker, Arne Vatne. Han roter seg selv inn i en fremmed og farlig verden, dels gjennom sin datter, hun er ute på en mental ferd uten kart og kompass.

Grensen er særdeles treffsikker, levende og troverdig, både i sin karakter - og miljøskildring og i sin behandling av kriminaltemaet.

Litt «amerikansk» action mot slutten er gjort så smakfullt og behersket at det bare må ses som en form for «oppspriting».

En sammenligning? Vi våger å si at Grensen minner om danske Anders Bodelsens litteratur. Med andre ord: Faldbakken er som krimforfatter blant skogens store fugler nå!

Knut Holt

**BOK

Grensen

Forfatter: Knut Faldbakken** Kriminalroman

Forlag: Gyldendal