KRISTIANSAND: For første gang presenteres Django Reinhardts (1910-1953) musikk i symfonisk versjon, noe opphavsmannen drømte om, men aldri fikk oppleve selv. Hele uken har Kristiansand Symfoniorkester hatt prøver under ledelse av gjestedirigent Peter Sebastian Szilvay. Per Ekdahl har tilrettelagt og orkestrert Django Reinhards komposisjoner — bygd på originalversjoner fra gamle 78-plater.

På prøven i går var begge solistene ankommet. Gitaristen Stochelo Rosenberg kommer fra Nederland. Han regnes som en av de aller fremste innenfor dagens string-swing musikk. Opprinnelig fra Romania, nå bosatt i Frankrike, er fiolinisten Florin Niculescu. Han er arvtakeren etter jazzfiolinisten Stephane Grappelli. Det er med andre ord to av Europas ledende jazz- og string-swing-musikere som sitter på podiet sammen med orkesteret. I tillegg medvirker fra Christianssand String Swing Ensemble Per Einar Watle og fra Hot Club de Norvège Jon Larsen og bassisten Svein Aarbostad.

— Django drømte om dette. For ham og hans samtidige var det målet å spille i en større sammenheng. De hadde jo sin bakgrunn fra den store, europeiske musikktradisjonen, den klassiske musikken. Og i møte med den amerikanske jazzen, slik det skjedde i Paris på slutten av 1920-tallet, skapte de en fusion-musikk av den etno-baserte amerikanske jazzen, sine egne sigøynertradisjoner og den klassiske musikken. Django har selv sagt om noen av stykkene han laget at de opprinnelig skulle vært symfonier. Men det hadde han ingen muligheter til å realisere, illitterær som han var, forklarer Jon Larsen fra Hot Club de Norvège.

— Nå har vi holdt på med denne musikken i 25 år. De siste årene har vi eksperimentert med å spille sammen med strykekvartetter og små ensembler fra den klassiske siden. Når vi nå kommer til Kristiansand og får gjøre dette sammen med fullt orkester og velge solister fra øverste hylle, da må det bare bli vellykket, sier Larsen oppglødd.

— Kristiansand Symfoniorkester er drømmeorkesteret. Alle i orkesteret gjør sitt aller beste. Alle trekker i samme retning. Du merker jo hvordan det svinger av dette, sier Larsen, klar for premieren i kveld og en gjentakelse av konserten i morgen kveld. Det hele utspiller seg i Agder Teater.