KRISTIANSAND: — Jeg sa nei til å spille for Frelsesarmeen fordi jeg synes det er merkelig at de i 2005 ikke har kommet lenger enn at de diskriminerer folk på grunn av seksuell legning, sier Erik Faber.

Han tenkte mye fram og tilbake før han bestemte seg.

— Frelsesarmeen gjør veldig mye bra, og jeg ser at det kan gå ut over de svakeste dersom alle boikotter dette. Det ene forsvarer ikke det andre. Det at man er hyggelig og omgjengelig med kompisene, rettferdiggjør ikke at man kan banke samboeren når du kommer hjem. Frelsesarmeen preker likeverd og nestekjærlighet, men samtidig har de nedfelt i sine vedtekter at de ikke aksepterer homofilt samliv, sier Faber oppgitt.

Han har likevel ikke noe negativt å si om de artistene som likevel velger å stille opp.

— Andre må jo selv få lov til å bestemme hva de har lyst til å gjøre, og det er ingen tvil om at pengene går til en god sak uansett. Noen vil sikkert også si at jeg er en tulling som gjør dette, sier Faber.

Thom Hell takket først ja til å stille opp, men trakk seg deretter, og begrunner det med at han på den måten tar hensyn til sine homofile venner.

— Dette ble en prinsippavgjørelse. Mye av grunnen til at mange stiller opp for Frelsesarmeen er jo for å få positiv medieomtale. Ved å trekke meg, gir jeg jo også slipp på den, sier Hell.

Homofilidebatt i skyggen

Men det er ikke alle som deler Hells og Fabers syn, og da Fædrelandsvennen samlet en del av artistene som har takket ja til å spille ved gryta, var flere sjokkert over kollegenes drastiske virkemidler.

— Jeg synes egentlig det er helt sykt at de kan boikotte Frelsesarmeen på grunn av dette! Jeg mener homofilidebatten kommer i skyggen her. Det er snakk om å samle inn penger til mennesker som virkelig trenger det, sier Stein Roger Sordal.

Han lover å ta et oppgjør med kollegaen Faber i kjølvannet av denne debatten. Sammen med Tom Hugo Hermansen spiller Sordal ved julegryta 15. desember.

— Frelsesarmeen er en seriøs organisasjon som har gjort mye bra både for fattige og narkomane opp gjennom årene. Deres homofilisyn bør ikke gå ut over de svakeste gruppene i samfunnet. Hvis vi kan hjelpe trengende med musikken vår, er det ikke noe vi ønsker mer enn det, sier Hansemann, bassist i NUD.

Han og resten av bandet takket ja med en gang da de fikk spørsmål å spille.

Åpen for å forandre syn

Medlemmene i Kristiansands bandet Ritas Lolitas, som rigger seg til på scenen 8. desember, er også klare i sin sak.

— Det er ikke her vi skal utkjempe homofilikampen. Vi boikotter ikke Frelsesarmeen av den grunn. Det er mange som kjemper de homofiles sak, men hva slags syn Frelsesarmeen har på homofili blir lite viktig i denne sammenhengen, samstemmer de.

Sangfuglen Helene Bøksle opptrer ved tenningen av julegrana søndag, men innrømmer at det er med litt bismak i munnen.

— Jeg vil ikke trekke meg og la det gå ut over dem som virkelig trenger pengene. Men homofilisaken har gitt meg et nytt syn på Frelsesarmeen, og jeg har ingen forståelse for at de nå ekskluderer en samfunnsgruppe, sier Bøksle. Hun gleder seg til å opptre og bidra til å skape stemning i byen, men synes alle bør ha denne debatten i bakhodet.

Kaptein og leder for Frelsesarmeen i Kristiansand, Frode Georgsen, aksepterer at artistene bruker boikott for å fremme sitt standpunkt.

— Jeg synes det er ethvert menneskes rett å følge sin overbevisning og sine meninger. Jeg tror noen vil endre sitt syn på Frelsesarmeen etter dette, sier Georgsen.

— Er det mulig at dere vil forandre standpunkt i homofilidebatten?

— Vi må ta denne saken på alvor og diskutere den. Jeg kan ikke skjønne at dette ikke kan være mulig å forandre på. Men det er delte meninger innad i organisasjonen, sier han.

ann.magritt.arnli@fvn.no