Det skal mot til å begi seg i kast med en Løvland-biografi nå i jubileumsåret 2005, men mangfoldige Anders Dybing fra Songdalen har dette motet, og er kommet hederlig fra oppgaven.

Nå kan det nevnes at Dybing har utgitt en biografi tidligere, nemlig om Gjest Bårdsen og Ole Høiland, så her ser vi litt av amatørhistorikerens spennvidde.

Som tittelen forteller er det Jørgen Løvlands rolle i det store politiske spillet omkring 1905 som opptar forfatteren. Men for å gi leserne et rimelig solid inntrykk av Løvlands virke, er vi kort innom hans barndom og ungdom. Men fra 1886, da han ble valgt til stortingsmann, og til han trer ut av aktiv politikk i 1920, treffer vi Løvland i hans mange roller.

I den siste 10-årsperioden før 1905, og selvsagt i selve skjebneåret, fotfølger forfatteren ham og vektlegger hans sentrale roller.

Her møter vi en politiker som besitter en serie av de egenskaper som kreves for å løse problemer i en krisetid: roen, sindigheten, evnen til å lytte — og handle i rett tid - samarbeidsevne, og fremfor alt : menneskekunnskap.

Aksen Kristiania - Stockholm blir selvsagt sentral i unionssammenheng, men det som kanskje vil fascinere leserne mest er Løvlands evne til å sondere stemningen i det store utland for å kartlegge landets mulighet som uavhengig nasjon i Europa.

Han var også tidlig ute når det galdt i finne et velegnet kongsemne for landet, og alt dette skjedde parallelt med intens virksomhet på regjeringsplan i våre to land.

La det også være nevnt at billedstoff og faksimile av privatbrev bidrar til å gjøre biografien interessant.

Sturla Ertzeid

BOK

Jørgen Løvland

Tilbakeblikk på unionsoppløsningen i 1905

Forfatter: Anders Dybing

Setesdalsforlaget