— Vi fikk et oppdrag, og det var å lage noe til jubileet til Jørgen Moe. Da måtte det bli noe eventyr og sånn. Vi har prøvd å gjøre det moderne, og slik at barn kan kjenne seg igjen i det nå, sier Ann Ingrid Fuglestveit-Mortensen.

Sammen med Anne Ma Usterud og Steffen Mulder kom hun opp med konseptet "Den modige". Der treffer vi den litt usikre og beskjedne Espen og hans nysgjerrige venninne Kari. De er på biblioteket med klassen, og under en skattejakt oppdager de flere spennende esker på loftet.

Magisk eske

Den ene esken er magisk, og bringer dem, samt vaktmesteren Åge som oppdager dem, inn i en eventyrverden. Der er handlingen basert på ni av våre kjente folkeeventyr.

— Espen er redd for å si til Kari at han liker henne. I eventyrverdenen tar trollet Kari, og Espen må gjennom mange prøvelser for å vinne henne tilbake, sier Mulder, som spiller Espen.

— "Den modige" er et spennende eventyr, for barn og voksne. Det viser seg at det treffer alle aldersgrupper, sier regissør Christine Helland.

"Reve-enka" er ett av folkeeventyrene handlingen er basert på. Her har Espen akkurat hjulpet den gamle kjerringa som satt fast i en stubbe. Foto: Kjetil Samuelsen

Figurteaterdebut

Forestillingen, som veksler mellom skuespill og figurteater, var i fjor høst en del av Den kulturelle skolesekken. Elever fra 35 skoler så stykket i løpet av 28 opptredener, og tilbakemeldingene var gode.

— Det var veldig gøy å være på turné. Vi ble tatt godt i mot, så det var en stor opptur. Og det er et stykke som det er gøy å spille selv også, sier Fuglestveit-Mortensen, som spiller Kari.

Fra skoleturneen er Anne Ma Usterud byttet ut med Lars Emil Nielsen, som får sin debut i figurteaterverden.

— Ann Ingrid og Steffen er veldig flinke, så jeg er trygg på at vi skal få dette godt i havn, sier Nielsen, som spiller vaktmesteren.

Nielsen, som har mye bakgrunn fra revy, får kun en drøy ukes øving før premieren lørdag.

— Det er veldig karikerte typer i forestillingen, så jeg drar min revyerfaring med inn i stykket, sier Nielsen.

Nostalgi

"Den modige" spilles seks ganger fram til lørdag 18. januar, som en åpen forestilling. Deretter skal skolene i Kristiansand og omegn, som ikke var en del av turneen, se forestillingen i Kilden. Etter det vises den igjen ti ganger for publikum fram til lørdag 1. mars.

— Vi håper det kommer en del folk. På turneen var det vi som besøkte skolene. Nå må publikum komme til oss, sier skuespillerne.

— Det er mye nostalgi i eventyrene vi tar opp, og det er en tematikk som de fleste kan kjenne seg igjen i, sier regissøren.

Forestillingen, som ble laget i fjor, var en del av 200-årsjubileet for Jørgen Moes fødsel. Sammen med Peter Christen Asbjørnsen skapte han samlingen Asbjørnsen og Moes Norske Folkeeventyr. Moe var i tillegg biskop, og fra 1875 til han pensjonerte seg i 1882 var han biskop i Kristiansand stift.

— Hva tenker du om viktigheten av jobben Asbjørnsen og Moe gjorde?

— Det er kjempeviktig for kulturarven. Det er få som ikke har hørt om folkeeventyrene, og det gjør at vi kan føle tilhørighet til vår kultur og historie, sier Christine Helland.