26. februar starter Ung klassisk, en musikkfest for unge talenter innen klassisk musikk. I løpet av fire dager skal 77 unge musikere spille på fem ulike scener i Arendal og Kristiansand.

I 2013 gikk Anne Camilla Furre Thommesen av med en trippel seier under musikkfesten Ung klassisk. Hun ble kåret til «Årets talent» , og vant i tillegg en solistpris og publikumsprisen i konkurransen for unge musikktalenter. Det sikret henne en invitasjon til å spille sammen med Kristiansand Symfoniorkester (KSO) i Kilden og i Arendal kulturhus i år.

Gruer og gleder seg

— Jeg er veldig spent. Jeg både gruer og gleder meg, sier Thommesen som skal spille Walton bratsjkonsert.

— Prosessen fram mot konserten har vært veldig lærerik, og det blir veldig gøy å komme tilbake til Kristiansand for å spille.

Anne Camilla Furre Thommesen holder nå på med en bachelorgrad i utøvende musikk ved Barrat Due musikkinstitutt i Oslo. Drømmen er å jobbe som musiker, men det er en tøff bransje å komme inn i.

— Det blir mye tid alene på øvingsrommet, sier hun.

Den unge musikeren setter stor pris på at det er en egen musikkfest for musikere innen klassisk musikk.

— Det var veldig gøy å være med i fjor, og det var veldig lærerikt. Det er mye forskjellig som skjer, og mange som får vist seg.

Scene for unge musikere

Ung klassisk ble til i 2009 for å gjøre noe med talentutviklingen på Sørlandet.

— Vi så at det var unge, veldig talentfulle musikere som ikke hadde noen annen scene enn avslutningskonserter å vise seg fram på. Vi ville ha en scene der de kunne vise seg fram for et vanlig publikum, og en arena for konkurranse mellom unge, klassiske talenter, sier Inger Haugan Aasland i Aust-Agder musikkråd.

Av høydepunkter for årets festival trekker hun fram konsertene som fjorårets solistprisvinnere skal spille med KSO og finalen i årets Ung klassisk-talent med 15 finalister.

Imponert over nivået

Aasland har store forventninger til årets festival:

— Jeg er veldig imponert over nivået på konsertene til utøverne, og det er stor spredning i alderen. Den yngste er ti, mens de eldste er i slutten av tyveårene. Fellestrekket for dem er at alle har en bakgrunn fra kulturskolene, skolekorps, kor eller lignende. De fleste kommer fra Sørlandet, men vi har også åpnet opp for at studenter ved UiA kan delta.

— Flere av de som tidligere har deltatt i Ung klassisk har senere blitt profesjonelle musikere, og det er moro å se at det bærer frukter, sier Inger Haugan Aasland.

Ung Klassisk går av stabelen 26. februar og varer til 1. mars, og arrangeres av Aust-Agder musikkråd, Arendal musikkråd og Arendal kommune, i samarbeid med Kristiansand Symfoniorkester, Universitetet i Agder og Norsk kulturskoleråd i Agder.