Sitatet er hentet fra forfatteren William Burroughs. Lørdag åpner utstillingen "Art is Not an Intellectual Way of Thinking" i Kristiansand Kunsthall. Foto: Eva Myklebust
Wennesland-samlingen inneholder flere verk av Arthur Monroe. Dette bildet heter "Meksikansk Gutt". Foto: Eva Myklebust
Et eget rom er viet musikkplakater og politiske plakater. Her ser vi blant annet en Frank Zappa-plakat. Foto: Eva Myklebust
Flere av beatkunstnerne var tydelig inspirerte av Edvard Munch. Foto: Eva Myklebust

Lørdag 28. juni åpner utstillingen «Art is Not an Intellectual Way of Thinking», som består av 130 papirarbeider fra Reidar Wenneslands beat-samling. Disse har ikke tidligere blitt vist fram.

Wennesland-samlingen inneholder flere verk av Arthur Monroe. Dette bildet heter "Meksikansk Gutt". Foto: Eva Myklebust

— Jeg mener at dette er en skjult skatt. Det er helt utrolig at et så unikt materiale har vært bortgjemt, sier Cecilie Nissen, daglig leder ved Kristiansand Kunsthall.

Søkte asyl i Dyreparken

Reidar Wennesland (1908- 1985) fra Kristiansand jobbet som lege i San Francisco etter andre verdenskrig. Der kom han i kontakt med beatkulturen, og kjøpte flere bilder av beatkunstnerne, men godtok også ofte bilder i bytte mot legetjenester. Wennesland var også kjent for å ha en rekke eksotiske husdyr i hjemmet sitt, blant annet fem apekatter og en honningbjørn.

På 70-tallet ville Reidar Wennesland donere samlingen sin til et museum i San Francisco, men fikk avslag. Senere søkte Wennesland asyl for seg og alle dyrene sine i Dyreparken. Her ble det også avslag, men samlingen av beat-kunst ble donert til Kristiansand Katedralskole i 1971 og Høyskolen i Agder i 1978. ## Antimaterialistiske

Beatkunstnerne var en del av subkulturen i San Francisco på 50- og 60-tallet. Wenneslands samling inneholder verk blant annet av Arthur Monroe, Fletcher Benton, Michael Bowen og Jae DeFeo.

Et eget rom er viet musikkplakater og politiske plakater. Her ser vi blant annet en Frank Zappa-plakat. Foto: Eva Myklebust

— Mange var inspirert av følelser og spontanitet. Edvard Munch sine bilder ble stilt ut I San Francisco på denne tiden, og mange ble inspirert av det. Mange var også veldig politiske. Det var en veldig materialistisk verden på denne tiden i USA, og flere av kunstnerne gjorde opprør mot dette, og var antimaterialistiske. De ønsket ytringsfrihet i en tid der det var kommunistjakt. Det var ikke akseptert å være homofil, og kvinnene skulle helst holde seg på kjøkkenet, forteller Mette-Line Pedersen, rådgiver for UiA sin kunstsamling.

Grunnlovsjubileum

- Hvorfor stilles bildene ut nå?

— Det kom opp i forbindelse med grunnlovsjubileet, der temaet var ytringer. Jeg snakket med Mette-Line Pedersen og vi tok en kikk på samlingen. Vi så på bilde etter bilde, og tenkte at dette måtte stilles ut, svarer Cecilie Nissen.

Mette-Line Pedersen har i ett år jobbet med å sette i stand samlingen. De 130 papirarbeidene som stilles ut i Kunsthallen har tidligere ikke blitt vist:

— Vi vil synliggjøre denne samlingen, for det er mange som ikke er klare over at den eksisterer, sier Pedersen om utstillingen.

Største samling utenfor USA

I et videointervju som Mette-Line Pedersen gjorde med beatkunstneren Arthur Monroe i San Francisco, kommer det fram at Monroe mener at samlingen slett ikke er bevart så godt som den skulle, og at den burde vært utstilt i San Francisco.

— Jeg tror bare det er to personer i USA som vet at denne samlingen finnes i Norge, sier han i intervjuet.Wennesland-samlingen inneholder verk med både kjente og ukjente kunstnere, og er antagelig den største av sitt slag utenfor USA.