• Lege og sexolog

  • Leser 30-50 bøker i året

  • Foretrekker fantasy og narrativ faglitteratur

Hvilken bok vil du anbefale? — Jeg er alltid mest opptatt av den siste jeg leste, og denne fant jeg på en bokhandel på flyplassen på Bangkok. Det er "Ladyboys" av Susan Aldous og Pornchai Sereemongkonpol, og det er en god bok om temaet. Boka er også et stykke narrativ faglitteratur.

Når jeg kjører bil, hører jeg forresten alltid på krim.

Hvorfor det? - Jo, hvis man prøver på noe annet, så sovner man bare. Jeg kjørte nettopp fra Sandnessjøen til Oslo, det tok 14-15 timer, og da rakk jeg akkurat Jussi Adler-Olsens bok "Kvinnen i buret". Den er kjempespennende. Den forfatteren har sans for ondskap, og jeg har sans for å bli underholdt når jeg kjører bil. Nå holder jeg på med "Fasanjegerne".

Kjøper du ofte bøker på flyplassen? - Ja, rett som det er, men da blir det ofte bestselgere. En annen jeg kjøpte på flyplassen het "Many life, many masters". Den handler om vår udødelige sjel. En venn som er hindu anbefalte den. Det er en fabelaktig historie. Jeg mener at alle bøker gjør oss klokere.

Er det bøker du har lest flere ganger? - Ja, "Ringenes herre" av J.R.R. Tolkien. Jeg elsker eventyr, og er glad i den fantastiske, i kampen mellom det gode og det onde - alt det som "Ringenes Herre" er spekket av.

Du har sikkert sett filmene også? - Ja, men intet filmunivers kan gjenskape det universet vi kan skape i egne hoder.

Er det bøker du har gitt opp å lese ferdig? - "Ulysses" av James Joyce. Den orket jeg ikke. Jeg kom til side 60 eller noe sånt. Jeg skjønner ikke hvorfor den er så oppskrytt.

Hvordan ser bokhylla di ut? - Stappfull. Fra gulv til tak, med mange tusen bind. Vi leser veldig mye, både Elsa og jeg. Vi har også en del bøker vi ikke har rukket å lese.

Står bøkene alfabetisk? - Elsa har gjort det, vet du, så når jeg skal finne noe, så er det lettere. Det er en veldig grei ordning. Når Elsa har lest ei bok, spesielt fagbok, spør jeg hva som stod. Så forklarer hun. Det er en kjapp måte å lese på, he-he.

Hva skal du lese i år? - Jeg fikk to bøker av sønnen min, Even, til jul. Jeg tror den ene handler om den store ”umoralen” i 80-årene. Den er ganske erotisk, og ganske... Hva skal jeg si? Her selges både det ene og det andre. Bøkene er "Jack's book an oral biography" og "Perdida Durango", begge av Jack Kerouac.

Kjøper eller låner du bøker? - Jeg kjøper. Det er noe som heter vår bokskatt, og jeg har vokst opp med bøker. Jeg elsker også å slå opp i leksika - det har alltid vært en nær venn som har vært i nærheten. I stedet for å diskutere hvor, hvem, hva, så slår jeg det opp.