KRISTIANSAND: — Jeg tror det kan komme til å smelle i 2013, sier platedirektør Jan Kenneth Transeth i Karmakosmetix Music. Og snakker om et positivt smell. Et gjennombrudd.

Selskapet har stått bak suksesser med Honningbarna og Hanne Kolstø, og i 2013 har de en rekke debutanter på gang. Det er helt mot strømmen. De fleste plateselskap styrer unna ferske artister.

— Vi er blitt dyktige til å få fram debutanter, så jeg er ekstremt positiv foran dette året. Det er høyt nivå på de artistene vi har, og stor arbeidsvilje blant både musikere og produsenter, sier Transeth.

mira_bylarn_helgeprat_01.jpg Foto: Kristin Ellefsen

Blant debutantene er countryartisten Egil Skram og Silje Kåfjords bandprosjekt Alice & the Mountain. Platedirektøren mener Skrams røffe country og Kåfjords unike stemme kan åpne dører til et større publikum.

— Vi har stor tro på radiopotensialet i en del av det vi driver med nå. Og det er veldig viktig for å nå lenger enn bare kjernepublikummet, sier han.

Investorer

Karmakosmetix er inne i sitt ellevte år som plateselskap, og de økonomiske utfordringene er store. De færreste kjøper musikk, og det trengs hundretusenvis av streams for å få noen tusenlapper inn i kassa. Styreleder i Karmakosmetix, Mira Svartnes Thorsen, sier at man må gå andre veier for å finansiere plateprosjekter.

— Vi har fått med et par private investorer på noen av utgivelsene våre. Det kan fungere på flere måter. Noen går inn for å tjene penger, andre fordi de synes det er gøy. Noen fordi de vil være med på festen, andre fordi de elsker musikk, sier hun og forteller at den tilnærmingen har vært vellykket så langt.

Svartnes Thorsen mener den trange økonomien i bransjen går hardt utover artister som ikke passer inn i kategorien "radiovennlig".

— Det er vanskelig å komme inn med noe som er litt på siden. Vi har en radiostasjon, og da snakker jeg om P3, som har en rekke programmer som alle spiller den samme musikken. Det er som om alle bibliotek skulle hatt 300 bøker, med bare krim og kanskje en og annen lavkarbo-bok. Det blir en ganske heftig tvangstrøye, sier hun.

— Vi vil gi artistene kunstnerisk frihet, samtidig som det er viktig at de har mulighet til å nå et større publikum. Det er en vanskelig balansegang, og man må finne riktig framgangsmåte for hver enkelt artist, legger styrelederen til.

Søppel-tv

Og Svartnes Thorsen er klar på hva som er den største utfordringen for plateselskapet i 2013. — Den største konkurrenten vår er tv. Alt søppelet som går der og fyller folks hoder, det er vår største utfordring. Man er i ferd med å miste evnen til å konsentrere seg om én ting. Ei god plate er som en god bok, det sier deg noe, så kan du tenke etterpå at du har lært noe og fått noen nye perspektiver, sier hun.