Hvilken bok anbefaler du?

løyning.jpg Foto: André Løyning

Tore Rems biografi om Jens Bjørneboe burde være pensum for alle på Sørlandet, det samme burde Kjell Askildsen være. Men jeg anbefaler Karl Ove Knausgårds essaysamling «Sjelens Amerika» blant annet på grunn av hans glimrende tekster om fotografiet. Knausgårds evne og vilje til å skrive eksistensielt om kunst er befriende for alle som tror vi er en del av noe større. Tre favorittforfattere?

Håvard Rem. Han har satt ord på alt jeg har følt og opplevd i livet mitt, og lyrikken hans er et oppslagsverk i levd liv.

Øystein Hauge. Vegårsheis store sønn eller sorte får skriver dikt fra dørsprekken i bibelbeltet. «Predikanten» (2011) og «Fotografi av to som dansar» (2005) har jeg lest mange ganger.

Henrik Nor-Hansen. Jeg kjøpte «En redegjørelse for reisestipendet 2010» på grunn av tittelen, og fikk fjernet alle mine illusjoner om hva en roman kan være.

Hvilken forfatter er overvurdert?

Jeg vet ikke. Sikkert de fleste som gir ut bøker alt for ofte. Jeg mister litt tenning av sånne «usual suspects» som er bokaktuelle med en murstein hvert år. Jeg er ikke med på at litteratur er underholdning.

Låner du, laster du ned eller kjøper du bøker?

Jeg kjøper bøker, plater, aviser og tidsskrifter og alt mulig. Jeg liker å ha ting i systemer i hyllene, og bla fram og tilbake. Bokhylla og platehylla er en slags tidslinje på livet mitt, hva jeg har hørt og lest i forskjellige perioder av livet. Livet er jo sanger og bøker.

Når leser du?

Egentlig aldri. Leser helst når jeg er på tur, om kvelden. Hytter og hoteller er fine steder å lese, der er det ro. Før hadde jeg et fast sted på Odderøya jeg pleide å gå til for å lese, der kunne jeg sitte lenge og se på innseilingen og drikke kaffe fra termos.

Hvilken bok leser du neste gang?

«En kort evaluering av psykososialt stress» av Henrik Nor Hansen har vært med på et par turer uten at jeg har fått åpnet den, også skal jeg gi Nils Chr. Moe-Repstads«19 forgiftninger» en ny runde etter den har fått sunket litt inn.

Hvilke bøker leser du absolutt ikke?

Krim og sånne tidsfordriv-romaner. Livet er for kort til underholdning.