— Dette er såpass ukonvensjonell musikk at jeg ikke har noen tro på at vi vinner, men å bli nominert er en stor ære og veldig, veldig hyggelig, sier Bjørn Ole Rasch. Han er medkomponist og produsent på "Khoom Loy" som Annbjørg Lien gav ut i februar i fjor. Nå er plata spellemann-nominert i kategorien "folkemusikk/tradisjonsmusikk". De andre nominerte er Niko Valkeapää med "Gusto" og Ottar Kaasa for sitt selvtitulerte album.

Utdelingen av spellemannprisen er denne gangen flyttet ut av Oslo til Stavangers nye konserthus, og utdelingen foregår 23. mars.

Sørlandsprodukt

— Det vi synes er viktig med denne plata er at den er produsert utelukkende med artister og produksjonskrefter fra Sørlandet, og den er produsert hjemme hos oss i Kongshavn Studio. Det viser at man ikke trenger å dra ut av landsdelen for å skape noe bra, sier Rasch.

"Khoom Loy" bygger på norsk folkemusikk og tekster av Andre Bjerke og Jakob Sande, men med sterke, asiatiske impulser. Annbjørg Lien har selv kalt utgivelsen "world music". Tittelen er identisk med det thailandske ordet for papirlanterner som sendes til værs for å minnes de døde, og plata ble til i samarbeid med UiA, FNs fredskorps og Rikskonsertene. Syv gjestemusikere fra fredskorpset, de fleste av dem fra Nepal, har bidratt på innspillingen.

Spennvidde

"Spennvidden er stor. Lytteopplevelsen er stor. Annbjørg Lien og Bjørn Ole Rasch bare befester sin posisjon som leverandører av kvalitetsmusikk som både har appell og dybde.", skrev Fædrelandsvennens anmelder Rune Slyngstad.

Med er også en rekke av UiAs fremste instrumentalressurser, slik som Rolf Kristensen, Per Elias Drabløs, Bjørn Charles Dreyer, Fredrik Sahlander og Peter Wettre. Lydtekniker er Roald Råsberg. Kristiansand Strykekvartett og mannskoret Gaasehud bidrar også.

"Flashblack"

Det var i 1994 Lien sist vant en Spellemannpris, da for deltagelsen i prosjektet Bukkene Bruse.

— Etter det har vi nok vært nominert ni eller ti ganger. Men det er en stor ære å bli nominert, sier Rasch.

Hanne Kolstø er den andre nominerte kristiansandsartisten. Opprinnelig fra Sykkylven, har hun gitt ut to album med base i Kristiansand de siste to årene. Det er for andrealbumet "Flashblack" hun nå er nominert i kategorien "Pop". De andre nominerte i kategorien er Susanne Sundfør med "The Silicone Veil", I Was a King med "You Love it Here", Lidolido med "Pretty girls and grey sweaters" og Karpe Diem med "Kors på halsen, ti kniver i hjertet og mor og far i døden".

Fædrelandsvennen har ikke lyktes å oppnå kontakt med Hanne Kolstø.