— Jeg er nervøs ja. Jeg har jo ikke spilt i Dublin på 20 år. Vi må øve inn sanger som Grand Prix-vinneren «Hold me Now», den har jeg ikke gjort på to tiår, forteller Johnny Logan på telefon fra Irland. Det betyr ikke at han har ligget på latsida.

Både gull og platina

Artisten har komponert og spilt inn en rekke album de siste årene, men primært gjort suksess i land som Tyskland, Belgia og Nederland og Skandinavia. Før han i år slapp «The Irish Connection» som til nå har solgt til gull i Danmark og platina i Norge, og gitt ringvirkninger til hjemlandet.

— I tillegg har en rapper gjort en R{rsquo}n{rsquo}B-versjon av en av mine låter, og jeg er med i en McDonalds-reklame. En ny generasjon har oppdaget meg. Før var jeg bare han fyren som vant Eurovision i Irland, sier Logan som har vunnet Melodi Grand Prix tre ganger i hjemlandet.

Fra vikingby

Han peker tilbake til vikingtiden som årsak til at de irske drikkevisene i »The Irish Connection» slår slik an i Norge.

  • Det er en likhet mellom irene og nordmenn. Jeg vokste opp i en liten fiskeby utenfor Dublin, en vikingby. Det er en likhet mellom kunsten her, og i Norge. Vikingene drakk mye, sier Logan som selv har satt flaska på hylla.

  • For 19 måneder, 14 dager, 2 timer og 15 sekunder siden. Ikke at det betyr så mye for meg, humrer iren.

«The Irish Connection» ble spilt inn live i Danmark, for å fange inn den rette atmosfæren. Logan hadde snakket om skiva i ti år, men fikk endelig ut fingeren, inspirert av suksessen til Bruce Springsteens «The Seeger Session». Han har vokst opp med irsk folkemusikk, og mener han har vendt tilbake til sine røtter med denne utgivelsen. Suksessen har vært overveldende for iren.

Første gang nummer èn

— Dette er første gang jeg er nummer èn på salgslistene. Gudene vet hva det neste blir, plata er jo bare gitt ut i Norge og Danmark så langt. Far ser nok ned på meg og smiler, sier Logan om sin avdøde far, den kjente irske tenoren Patrick O{rsquo}Hagen. Logan lover å legge en turnè til Norge i november, men gjerne før. I Trondheim gleder Stein Vanebo i plateselskapet MBN seg over salgssuksessen.

  • Jeg fikk tilbud om å gi ut skiva. Ingen av de jeg snakket med hadde troen på Logan. Derfor ga jeg ham ut, jeg liker å være motstrøms, forteller Vanebo. Han hadde budsjettert med et salg på 12 500, men har nå passert 35 000. — Logan er så jordnær og trøndersk som man kan bli.