KRISTIANSAND: — Hva er det som foregår, spør en dame utenbys fra. Hun ser overrasket på den 150 meter lange køen som slanger seg nedover Kirkegaten og rundt hjørnet til Tollbodgaten. Maken har neppe vært sett siden byen fikk sin første rulletrapp.

  • Helene Bøksle.

  • Ååå, noe lokalt altså, sier hun på trøndersk og haster videre.

Og sånn kan man også se det: Helene Bøksle har blitt en lokal diva i Kristiansand etter tre ganger Elverhøy i Ravnedalen. I går gikk folk mann og kvinne av julehuset for å komme i sakralt sinnsleie.

Bøksle og operafantomet Rein Alexander hadde bestemt seg for å gjenta fjorårets suksess og synge jula inn i Domkirken. Publikum svarte med å forhåndskjøpe 1800 billetter til de etter hvert to konsertene som ble satt opp i går kveld.

De 1000 som var til stede på den første, utsolgte konserten fikk både som bestilt og lovet. Det var i gårsdagens Fædrelandsvennen Bøksle ga julestemningsgaranti.

Svært god hjelp til å holde løftet fikk hun og Alexander fra Kristiansand Domkor.

Julestemningen startet forsiktig med blant annet «Det hev ei rosa sprunget».

Rein Alexander som er på sin egen juleturné, lot til å sette pris på avvekslingen med å opptre med Bøksle i hjembyen hennes. Han liker dessuten å bringe henne ut av fatning foran publikum ved å improvisere pek og rampestreker. I går gjorde han det ved å bli sittende i sakristiet da det var hans tur til å komme fram og synge solo.

— Jeg er ikke så god til sånn stand up-show, sa en brydd og fnisende Bøksle til medfølende latter fra publikum.

Dermed var tonen satt for en smule tøys og tull utfylt av varm julestemning.

Vi fikk «Ave Maria», et par italienske operasvisker fra Alexanders plate fulgt av «Mitt hjerte alltid vanker» og «Sonjas sang til julestjernen» med Bøksle.

Sistnevnte gjorde også «Hymne fadervår» som hun sist sang i sin mormors begravelse.

  • Det er veldig sterkt for meg dette, sa hun før iverksatte en fremføring som fikk glassmaleriene over seteradene til å klirre. Heldigvis holdt glasset, og duoen gikk rett på «Pie Jesu».

Det er fort gjort å miste balansen når man skal lage jul, sånn at det blir for mye melis i glasuren. Det gjorde ikke Rein Alexander og Helene Bøksle i går. Selv om repertoaret selvsagt ikke var sukkerfritt, ble det levert uten kunstige søtningsstoffer og med ekte mandler.

Powerduetten «Time to say goodbye» ble et foreløpig høydepunkt og høstet fortjent stormende applaus. Dramaturgien var satt for en tretrinnsrakett av en avslutning.

  • Nå vil jeg at alle reiser seg og synger med oss på «Deilig er jorden», sa Alexander.

Og da de to fyrte av en dirrende versjon av sikkerstikket «O Helga Natt» som avslutning satt helt sikkert gamle Jussi Bjørling høyt der oppe et sted og smilte fornøyd.

— Det er helt vilt at så mange mennesker kommer. Jeg tror det gikk greit, sa en litt hektisk Bøksle etterpå. Konsertene hun gjorde i går er den siste offentlige opptredenen på en god stund.

  • Nå blir det deilig med ferie. Over nyttår blir det innspilling av ny plate, sier hun.

Oppmøtet i går tyder på at salget lokalt kan bli bra.