Kristiansand: — Jeg møtte Anette Sagen en sommerdag på toppen av Holmenkollen. Det var første gang jeg var der og det var helt tilfeldig, forteller filmregissør Bent Hamer - for anledningen på besøk i Kristiansand.

Møtet i høyden ga ham muligheten til å fortelle Sagen at hun allerede var skrevet inn i Hamers ferskeste filmmanus. Og den unge skihopperen hoppet i det. 2. juledag kan hun kort skimtes i kinosalene, når «O' Horten» har norgespremière.

Eldre menn - igjen

Filmen er skrevet, regissert og produsert av Hamer, og er hans tredje film om eldre herrer som må ta nye valg. Så hva er det egentlig med ham og eldre menn?

— Jeg skjønner at jeg får det spørsmålet der, men jeg har ikke noe programerklæring på at jeg skal lage den typen filmer. Jeg liker å tenke at dypest sett, så er denne filmen også om kvinnene bak: om mødrene som én gang har født disse eldre mennene, sier regissøren.

«O' Horten» er dedisert til Hamers egen mor, og «alle andre kvinnelige skihoppere» - i vid betydning. Den handler om lokfører Odd Horten, som skal pensjoneres. Når han ved en tilfeldighet kommer for sent til sin aller siste tjenestereise med Bergensbanen, kastes han ut i en serie uventede hendelser, som igjen gir Horten nye valg. I løpet av filmen får vi også vite at hans nå pleietrengende mor en gang var skihopper (det er her Anette Sagen kommer inn), men at Odd selv aldri turde å hoppe. Så spørs det om han nå våger å ta spranget.

Snakker til alle

  • Det er mange stadier i livet hvor en enten må eller bør sette utfor. Jeg håper filmen på den måten også snakker til yngre, sier Hamer.

«O' Horten» er et umiskjennelig Hamersk univers. Det tilsynelatende ordinære får alltid et underfundig preg. Hverdagslivet blir absurd mens det absurde glir inn i hverdagen. Og samtidig som du ler, doserer han inn dæsjer av sårhet.

— Jeg har helt klart både en melankolsk og en humoristisk åre. Det er ikke noe jeg kalkulerer, men er i høyeste grad en balansegang, sier han.

Hamer husker ikke hvor ha fikk ideen til selve historien fra, men inspirasjon til togscenene kom fra hotell-tv i England:

— Jeg var med «Factotum» på London Film Festival, og kom oppspilt tilbake til hotellrommet sent på natta. Da slo jeg på det som visstnok var en sveitsisk tv-kanal som bare viser bilder filmet fra fronten av tog. En skulle tro det var kjedelig, men jeg ble sittende og se lenge. Jeg tenkte at «søren, det her ville vært en veldig flott åpning». Og det ble det.

I bås?

  • Er du redd for nå å bli båssatt som en som lager film om gamle menn, selv om du har lagd andre typer filmen?

— Er jeg ikke allerede båssatt da? Jeg tror ethvert menneske har noe imot å bli kategorisert, og jeg prøvde å si mye om det i «Salmer fra kjøkkenet». For hva er «pensjonist» for et samlebegrep? Du er jo ikke bare det. Du er alt det du tidligere har vært og pensjonist: du er faktisk mye mer. Jeg vet jeg til dels kan takke meg selv for den merkelappen, men du skal se det blir jeg som gjør film med sterke kvinneroller - for å betale gjelda mi, sier Bent Hamer og smiler.