KRISTIANSAND: — Billettsalget har vært veldig bra. Vi er utsolgt, og de publikummerne jeg har snakket med sier at de gleder seg som unger, sier Narve Garman Ellefsen fra Kick Café.

Det amerikanske heavymetal-bandet W.A.S.P. så dagens lys helt tilbake i 1982. Eller rettere sagt: De så nattens mørke. Sceneshowet som de rundt 700 publikummerne på Kick får oppleve i kveld er tross alt så langt fra begrepet «koselig» man kommer.

Kjøtt og blod.

Frontmannen i bandet, Blackie Lawless (50), har blant annet vært kjent for å binde halvnakne modeller til torturredskaper, drikke blod, samt kaste rått kjøtt på publikum under konsertene. Dette er noe av det som har gitt bandet et velfortjent renommé for å gi fansen vulgære opptredener, men de siste årene har de dempet sceneopptredenen betraktelig. Likevel: Da W.A.S.P. besøkte utestedet Kvarteret i Bergen i 2006 mente helsebyråd Trude Drevland at det var uhørt at slike band fikk opptre for studenter.

W.A.S.P. er for tiden på europaturné, og starter sin rundreise i Norge på Kick. Senere skal de besøke Stavanger, Haugesund, Bergen, Volda, Trondheim og Oslo. Bandet har besøkt vårt langstrakte land flere ganger, men var en periode bannlyst i en rekke land, blant annet Norge. Grunnlaget for bannlysingen var deres grove tekster og bandets navn. Rykter på 80-tallet ville ha det til at bandnavnet var en forkortelse for «We Are Sexual Perverted» eller «We Are Satans People». Slikt kan få mange til å sette frokostkaffen i halsen, men om forkortelsen faktisk betyr ett av de to alternativene har aldri blitt bekreftet av bandmedlemmene. Blackie Lawless har i et intervju sagt at bandnavnet ble bestemt da de så en veps under et tre, og at punktumene ble lagt til for å gjøre navnet mer synlig.

Med fra STARTEN.

Nevnte Lawless er den eneste av bandets nåværende medlemmer som har vært med helt fra starten i 82. Tre bassister, fem trommeslagere og fire gitarister har takket for seg gjennom årenes løp. I dag består W.A.S.P. av Blackie Lawless på vokal, gitar og bass, Doug Blair på gitar, Mike Duda på bass og vokal, og Mike Dupke på trommer.

13 studioalbum har det blitt siden debutplaten «W.A.S.P.» kom ut i 1984. Deres foreløpig siste album, «Dominator», kom i butikkhyllene tidligere i år. Bandet har også gitt ut fire livealbum og to samlealbum i løpet av karrieren.

Tekst: Pål Kaalaas

paal.kaalaas@fvn.no