Og det er ikke noen hvilken som helst Oscar-statuett som går under hammeren hos auksjonshuset Sotheby's i desember. Statuetten er nemlig den Orson Welles fikk for manuset til «Citizen Kane», av mange regnet som tidenes beste film.

Strid om eierskap

Det er Orson Welles' datter Beatrice som legger statuetten ut for salg, etter mange runder i det amerikanske rettsvesenet for å fastslå hvem som eier statuetten og om vedkommende har rett til å selge den.

I 1950 la det amerikanske Oscar-akademiet ned forbud mot salg av Oscar-statuetter. Alle som har vunnet prisen siden 1950 har måttet forplikte seg til å ikke selge statuetten til andre enn akademiet selv, og det til en fast pris på én dollar.

Oscar-priser som er tildelt før 1950 kan imidlertid selges fritt.

Antatt forsvunnet

Prisen som Orson Welles fikk i 1941 var lenge forsvunnet, men den dukket opp i 1994 – nettopp på auksjonshuset Sotheby's. Den gangen var det en person fra filmbransjen i Los Angeles som prøvde å selge statuetten. Han hevdet at Orson Welles hadde gitt ham statuetten som betaling for gjeld.

Welles' datter og arving gikk rettens vei for å få fastslått at hun var Oscar-statuettens rettmessige eier, og Sotheby's måtte avbryte salget.

I 2003 forsøkte Beatrice Welles selv å selge statuetten, den gangen via auksjonshuset Christie's. Salget ble imidlertid stoppet av Oscar-akademiets advokater, og en ny runde i retten måtte til for å fastslå at Beatrice Welles virkelig hadde rett til å selge statuetten.

Den 11. desember gjør Sotheby's et nytt forsøk på å selge statuetten. Auksjonshuset forventer at statuetten vil kunne innbringe rundt en million dollar — nærmere seks millioner kroner.

En ekspert sier til bransjemagasinet The Envelope at prisantydningen er høy, men ikke urealistisk.

Flere Oscar-statuetter fra årene før 1950 er tidligere solgt på auksjoner. I 1999 ble Oscar-prisen for beste film i 1939, «Tatt av vinden», solgt for 1,5 millioner dollar.

KILDER: BBC/WIKIPEDIA