– At Kris Kristofferson takket ja til filmen løfter prosjektet til nye høyder, sier produsent og fotograf, Odd Hynnekleiv.

Opptakene med Kris Kristofferson skjer i USA i løpet av sommeren. Det er også store muligheter for at artisten og skuespilleren lager en sang til filmen.

Kristofferson skal spille Yohan som gammel mann. «Yohan» som har premiere 11. desember, kommer til å åpne og slutte med Kristofferson.

VETERAN: Country-legenden og skuespilleren Kris Kristoffersen har takket ja til å spille Yohan som gammel mann. Foto: Scanpix Foto: JULIE JACOBSON

– Vi måtte gjennom en kvern av kvalitetskontroller før han takket ja til rollen, men etter det har han vært en drøm å samarbeide med, sier Hynnekleiv.Scenene med Kristofferson vil ta rundt en uke å spille inn. Etter det gjenstår det bare redigering og finpussing. Mesteparten av redigeringen gjøres i Kristiansand, men finpussen gjøres i London til høsten. Filmskaperne kommer også til å arrangere prøvevisninger utover høsten.

Fenomenet Rybak

Alexander Rybak spiller rollen som sigøyneren Levi, Yohans gode hjelper. Rollen som Levi er en av de store voksenrollene. Presseansvarlig for «Yohan», Ragna Marie Henden, forteller om stor økning i antall besøkende på nettsiden etter at Rybak vant MGP.

– Etter Rybaks seier har 60.000 fra 110 land besøkt Yohans nettside. Det ligger også et klipp med Rybak fra filmen på YouTube, og nærmere 160.000 mennesker har nå sett klippet, sier Henden.

Filmprosjektet har tatt lang tid å få på plass, og det var mange som ønsket at de skulle lage en billigere og enklere film. I dag er situasjonen snudd, og ifølge Hynnekleiv kjemper nå kinosjefer over hele landet om å få premieren på sin kino. Filmskaperne presenterte også filmen i Cannes under årets festival, og har kun fått positive tilbakemeldinger.

– Filmfestivalen i Cannes er et stort bransjetreff hvor mye dreier seg rundt forretningsmøter med potensielle samarbeidspartnere, kjøpere og distributører. Vi fikk tilbakemeldinger på at filmen er annerledes enn noe annet på markedet, og at den er filmet i eksotiske omgivelser. Håpet er at filmen blir å finne på festivalens program til neste år, sier han.

Filmmusikk

I tillegg til all oppmerksomheten rundt filmen, har de også fått forespørsel fra et forlag om å skrive ned historien i bokform, og de går med planer om å lage en cd med filmmusikken som utgis parallelt med filmen.

– Mandag starter Kristiansand Symfoniorkester innspillingen av filmmusikk komponert av Ragnar Bjerkreim. I tillegg kommer vi antakeligvis til å bruke spesiallagde sanger av blant andre Alejandro Fuentes, Morten Harket, Kris Kristofferson og Alexander Rybak, sier Hynnekleiv.

Det er Hynnekleivs kone Grete Salomonsen som har skrevet manuset og har regien til filmen. I dag er de stolte over resultatet og glade for at de holdt fast ved visjonen om en episk storfilm.

– Vi følte at hvis historien om barnevandringene skulle fortelles måtte det gjøres ordentlig. Alternativet hadde blitt som å lage en krøttersti i stedet for en firefelts motorvei fra Kristiansand til Grimstad. Selv om det tok lang tid å få alt på plass, er jeg glad for at vi ventet til filmen var fullfinansiert. Filmen er akkurat slik vi ønsket, og vi har ikke firet på noen av kravene, sier Hynnekleiv, som mener «Yohan» blir den første familiefilmen med nasjonal interesse.

Han mener også det er på tide at staten ser på film fra distriktene som en ressurs og ikke bare konkurranse til filmene som produseres i Oslo. Hynnekleiv er glad for at det opprettes regionale filmsenter over hele landet, som kan føre til økt filmproduksjon i distriktene.