Rickenbacker-gitaren som ble stjålet har fulgt R.E.M.-gitarist Peter Buck siden 1982. Den ble naturligvis brukt på konsertene både i Bergen og Oslo tidligere i måneden, akkurat som den har blitt brukt på de fleste R.E.M.-konserter og album de siste 26 årene.

Forsvant etter konserten

Gitaren skal ha forsvunnet umiddelbart etter konserten på Finnair Stadium i Helsinki. Etter konserten la R.E.M. ut følgende fortvilte melding på sine nettsider:

– Dessverre ble Peters Rickenbacker-gitar stjålet fra scenen rett etter kveldens konsert i Helsinki.

I etterlysningen beskrives gitaren som en grunnstein i Bucks instrumentsamling. Den har fulgt bandet både live og i studio siden R.E.M. slapp sin debut-EP «Chronictown» i 1982. Bandet utlover en «sjenerøs dusør» til den som kan hjelpe til med å få gitaren tilbake til sin rettmessige eier, og lover at ingen spørsmål vil bli stilt.

«Return of the Rickenbacker»

Neste morgen la R.E.M. ut en ny kunngjøring på nettsidene, der de forteller at gitaren fremdeles ikke er funnet, men at etterforskning pågår og at de fortsatt er interessert i å høre fra de som eventuelt har opplysninger om gitaren.

Bandet avslutter med en oppfordring til dedikerte R.E.M.-tilhengere:

– Vi håper at gitaren blir funnet til slutt. En av bandets mest populære piratutgivelser heter tross alt «Return of the Rickenbacker».

Legendarisk gitarprodusent

Den forsvunne gitaren er en svart og hvit Rickenbacker Model 360. Amerikanske Rickenbacker var den første gitarprodusenten som satte elektriske gitarer i normal produksjon. Dette skjedde så tidlig som i 1932, men produksjonen tok ikke helt av før rocken gjorde sitt inntog på 50— og 60-tallet.

John Lennon foretrakk også Rickenbacker-gitarer, i likhet med det andre avdøde Beatles-medlemmet George Harrison. Pete Townshend fra The Who, Lemmy Kilminster fra Motorhead, Tom Petty og Glenn Frey er andre gitarister som foretrekker de lett gjenkjennelige gitarene fra Rickenbacker.