I NRK-serien «Den store reisen» flytter en norsk familie inn hos Waorani-indianerne i Banemo i Ecuador. Tv-bildene viser et folk som ikke bruker særlig til klær og lever særdeles primitivt.

«Waoraniene går nakne, mennenes peniser bindes opp i en snor rundt livet», heter det i statskanalens egen omtale av programmet.

Det NRK ikke nevner, er at de betaler indianerne for å ta av seg vestlige klær under innspillingen, melder tidsskriftet Ny Tid.

Betalte for nakenhet

— Waoraniene kler av seg for disse programmene. Jeg kjenner dem. De går aldri rundt nakne i grupper lenger, utenom for turister og realityshow, sier antropolog Laura Rival ved Senter for internasjonal utvikling ved Universitetet i Oxford.

Hun har fulgt Waorani-stammen siden 1989. NRK innrømmer at de betaler urfolkene for å sprade rundt nakne:

— Vi ber dem om ikke å ha på seg europeiske klær. Stammene er med på å leve noe mer tradisjonelt når vi filmer, men det er de som bestemmer hva de vil vise frem. Det er viktig å få frem at dette er et frivillig samarbeid. Vi betaler dem for å være med, sier produksjonsansvarlig Per Selstrøm i NRK til Ny Tid.

- Kunstig landsby

«Den store reisen» er en norsk versjon av et realitykonsept som også er spilt inn for en rekke andre land.

— Dette er iscenesatt, sier Rival da hun får se NRKs gruppebilde av den nakne storfamilien.

Ifølge Rival har indianerne for vane å spille rollespill under tv-innspillinger i området:

— Det kan sammenlignes med en jobb der de tar på seg uniformen og spiller skuespill for turistene, sier Rival, som observerte innspillingen av den belgiske versjonen.

Hun forteller også at innspillingen foregår i en kunstig landsby, for å gjøre det hele mer autentisk.

— Det var for mange forstyrrende moderne elementer i landsbyen der de egentlig bor, sier Rival til Ny Tid.

Vil få frem ulikhetene

NRK har ikke noe problem med å innrømme at deler av serien er iscenesatt:

— Vi utgir det ikke for å være en «flue på veggen»-dokumentar. Sjangeren er en slags iscenesatt dokumentar for å få frem ulikhetene og gjøre det mer tankevekkende. Det er jo en kollisjon mellom to veldig ulike levesett, sier Selstrøm.

Han går likevel ikke med på at stammen blir fremstilt som mer primitiv enn den er.

Premieren på «Den store reisen» lørdag hadde over 800.000 seere.