Dagen i dag gir ingen jubel for film— og platebransjen.

En kjennelse i Asker og Bærums tingrett avslår film- og platebransjens krav om at Telenor må blokkere Pirate Bay.

Ikke nok med det. Det er også blitt kjent at EU i dag har vedtatt en reform som avviser den foreslåtte «three strikes»-modellen.

Tanken var at nettbrukere kan miste nettforbindelsen hvis de blir tatt i ulovlig fildeling tre ganger, skriver digi.no .

Nå slår EU fast at ingen kan miste nettforbindelsen uten en rettslig avgjørelse.

Hendrik Spilker, førsteamansuensis i mediesosiologi ved NTNU, følger utviklingen tett og er glad for dagens to avgjørelser.

— Det første jeg tenker er at dette er en seier for personvernet. Det setter en begrensning på privat overvåkning i regi av musikk- og filmindustrien, sier Spilker.

Roald Bye i Norsk videogramforening har overfor Dagbladet.no gjort det klart at de vurderer å anke kjennelsen i Asker og Bærum tingrett, for å få Telenor til å blokkere Pirate Bay.

Telenor, på sin side, sier i en pressemelding at de ikke er deres oppgave å sensurere nettsider.

— Det er viktig for oss å være klare på at dette ikke er en sak for eller mot opphavsrett, men hvorvidt det er fornuftig at internettleverandører skal ha en sensurrolle, sier Ragnar Kåhus i Telenor.

Hendrik Spilker sier han ikke er så opptatt av kampen mellom film- og platebransjen.

— Jeg tror ikke Telenors interesse først og fremst går på å beskytte personvernet, men at det går mer på at de ikke vil hindre aktivitet på linja som svekker attraktiviteten, mener Spilker.

Film- og platebransjen har nå en måned på seg på å bestemme om de vil anke kjennelsen.