Så er det klart for seks nye filmer over to år, om Gunnar Staalesens helt og antihelt, Varg Veum. Det er selvsagt Trond Espen Seim som skal spille Varg — og like selvsagt Bjørn Floberg som er Jakob Hamre. At filmene skal tas opp i Bergen, hovedsakelig, er også innlysende. Både Puddefjordsbroen og Fantoft stavkirke blir sentrale i første film.

Men ellers blir mye nytt.

Regissør Stefan Faldbakken sier at vi skal bli mer kjent med Varg Veums sjeleliv, hans bakgrunn og problemer.

— Kan ikke det lett bli kjedelig?

— Slett ikke, vi skal lage action så det holder, spennende blir det også. Varg Veum er jo etablert som actionkrim, og der skal vi fortsette. Men på andre måter enn i de første filmene.

Et roligere liv

I den første filmen møter vi en roligere Varg. Nyklippet, ansatt lærer og med et harmonisk kjærlighetsliv. Og det er ikke hvem som helst som får komme til køys med ham. Kjæresten Karin skal spilles av Lene Nystrøm fra Ramnes, også kjent som Aqua-Lene.

Hun er opptatt av at også seksualitet må vises, som den naturlige del av livet det er.

— Da er det nok en del kvinner som vil misunne deg de scenene, med Trond Espen Seim.

— Jeg har forstått det, sier Lene. Og legger til; han er jo en kjekk mann, en ekte viking.

— Hvem er så denne Karin som har fått skikk på Varg?

— Hun er en bereist og selvstendig kvinne, men hun føler en viss uro over Varg, og hans fortid som hun ikke vet så mye om. Hun vil ikke vite det heller, forresten.

— Snakker Karin bergensk?

— Nei, hun snakker ramnesk, sier Lene Nystrøm.

Martines drøm

Mens Lene er en liten megastjerne, er Martine Johansen (17) heller ukjent. Hun går i andre klasse på Fyllingsdalen vgs. - dramalinjen, naturligvis. Nå skal hun spille Torill, søsteren til Eva Beate, som døde av overdose for noen år siden.

— Hvordan kom du med i Varg Veum-sirkuset?

— Jeg så en plakat på skolen der de søkte etter skuespillere til den nye filmen. Jeg var på to auditioner, og ble hentet til Oslo for kameraprøver og slikt. Det gikk veldig bra. Nå gleder jeg meg til å spille inn film. Det er jo en fantastisk drøm, dette, sier Martine.

— Jeg har spilt både på Fyllingsdalen Teater og på skolen, men aldri på film.

— Hvem er Torill, som du skal gi liv?

— Hun er en jente som ikke har det så bra. Hun sliter med sorgen etter søsterens død, og blir derfor godt passet på av foreldrene (Petronella Barker og Eivind Sander). Så blir hun med Varg Veum i hans opprulling av saken.

90 millioner kroner

«Skriften på veggen» blir altså den første av seks Varg Veum-kinofilmer. Premiere er planlagt til filmfestivalen i Haugesund neste august. Så kommer de fortløpende: «Svarte Får», «Dødens drabanter», «I mørket er alle ulver grå», «Bukken til havresekken» og «Kalde hjerter».

Totalbudsjettet er 90 millioner kroner, og det er hovedsakelig norsk, dansk og svensk kapital som finansierer det hele, forteller produsent Silje Hopland Eik i Cinenord.

Både hun og de andre impliserte har stor tro på denne nye runden med Varg Veum. De to første kinofilmene ble sett av 230.000 mennesker, mens over 600.000 har kjøpt filmene på dvd.