FOTO: Erlend Olsbu Foto: Erlend Olsbu

ARENDAL: Solheim var i Arendal for å holde en tale på en friluftskonferanse, og stakk etterpå innom kafeen Nummer 9 for å lade telefonen. Ministeren var full av lovord når det gjaldt Hovefestivalens miljøengasjement— Det er helt strålende. Klimautfordringen er en dødelig trussel, som vi må ut og snakke om. Slike tiltak er avgjørende når det gjelder bevisstgjøring, sa Solheim.

SV-statsråden trakk frem solenergi som en av de viktigste formene av alternativ energi i tiden fremover.

— Jeg er en ivrig tilhenger av solenergi. Det er så billig at folk kan bruke det, og det er viktig at vi setter solcelleenergi på dagsorden, sa ministeren, før han ladet telefonen i Hovefestivalens ladestasjon.

Kom med fly

Solheim og hans følge ankom noe forsinket på grunn av flytrøbbel på vei fra Oslo til Kristiansand.

— Du tok fly fra Oslo og kjørte fra Kristiansand til Arendal? Ikke så miljøvennlig akkurat?

— Hvis jeg skulle syklet rundt hadde jeg nok ikke hatt mulighet til å komme så ofte på besøk til Arendal, svarte Solheim.

Symbolsk lading

Stasjonen var flyttet fra Tromøya til kafeen Nummer 9 i Arendal sentrum i anledning statsråd-besøket.

Solheim er overbevist om at små tiltak fra ildsjeler er avgjørende i kampen mot klimatrusselen. Innsatsen fra Hove tror Solheim fører til at festivalpublikummet blir mer bevisst når det gjelder betydningen av miljøtiltak.

— Alle skjønner at dette er symbolsk, men det betyr likevel mye når det gjelder å skape engasjement, sa statsråden.

Vil viderutvikle sørlandsk teknologi

Ministeren kom i følge med politisk rådgiver Torbjørn Urfjell (SV), tidligere bystyrepolitiker i Kristiansand. Urfjell mener kompetansen til sørlandsbedrifter som Agder Energi og Elkem Solar kan bidra til å løse internasjonale klimautfordringer. Spesielt trakk han frem vind, bølger og sol som viktige kilder til energi i fremtiden.

— Vi må gjøre det vi kan for å videreutvikle kunnskapen ved blant annet Elkem Solar i Kristiansand, slik at dette kan utnyttes kommersielt også utenfor landets grenser.

Urfjell la samtidig vekt på betydningen av å kombinere miljø- og utviklingspolitikk.

— Bruk av solcelleenergi i Afrika tror vi kan føre til at mange land hopper over kullfasen i energiproduksjonen, sier den politiske rådgiveren.