KRISTIANSAND:Det er kjempefint å feire at kvinner fikk stemmerett, men vi må ikke glemme de som ikke har så mye stemmerett ute i verden , sier Grete Salomonsen Hynnekleiv.

Filmskaperen har slått seg sammen med Cinematekets Irene Torp Halvorsen og Sørnorsk filmsenterleder Kirsten Bonnén Rask for å få hele filmmiljøet på Sørlandet med på markeringen.

Tvangsekteskap og skjebner

Sammen setter de opp seks arrangementer neste år, tre hvert halvår, der de vil vise filmer som viser hvordan kvinner har det i verden i dag.— Vi vil gjøre sørlendinger klar over hvordan det står til rundt om i verden. Noen steder blir kvinner eliminert, noen steder har de ikke en høy stemme, andre steder har de ikke stemme og noen steder må de beskjære kroppsdeler , forteller Salomonsen Hynnekleiv, og sier at de seks kveldene vil ha ulike tema, slik som tvangsekteskap, stemmerett og skjebnen til jentebabyer.

— I flere asiatiske land er det helt vanlig at små jentebabyer blir voldtatt, så vanlig at ingen reagerer, sier filmskaperen.

På den første samlingen, som vil være i januar, skal den prisvinnende dokumentaren "Gulabi Gang" bli vist i samarbeid med Fønix.

Øremerkede midler

Den siste kvelden viser vi et utvalg av filmene som til neste år skal produseres lokalt her i serien "Stemmer" , sier Bonnén Rask.

Filmsenterlederen har i år delt ut 300.000 kroner til lokale filmskapere som vil bidra i serien. Til neste år blir samme sum delt ut.— Filmsentrene er pålagt å jobbe for større likestilling, derfor har vi avsatt disse midlene. Og vi tenker det er bedre å la kvinnene produsere, enn å sende dem på kurs. En kvinne her sa til meg tidligere at hun hadde flere kurs enn de fleste mennene i bransjen, så det sier sitt. Tidligere i høst samlet vi kvinner fra hele regionen, og ble enige om å lage "Stemmer" i 2013. Det er veldig mange sterke kvinner på Sørlandet, sier den danske senterlederen.

Elisabeth Lindland fra Kristiansand har fått 89.700 kroner i støtte til sitt prosjekt "Stemmer – en lydcollage", der hun vil bruke den faktiske stemmen som grunnlaget til en film. Ulike stemmer skal settes sammen til et musikkverk, og filmen skal bygges ut fra det. Ingebjørg Thorgersen fra Telemark har fått 100.000 kroner i støtte til sitt prosjekt "Bank, bank, minibank". Filmen handler om en kvinne som føler seg usynlig i sitt eget liv, og hun betror seg til overvåkingskamera i minibanken i håp om at det ser henne. I tillegg har Salomonsen Hynnekleiv fått 100.000 i støtte til sitt eget "Stemmer"-prosjekt.

- Finne sin Collett

Det var Inga Lauvdal som kom med ideen om å la kvinner fra ulike land finne sin Camilla Collett i sitt eget land. Jeg håper det kan bli 12 kortfilmer, én i hver måned, med forskjellige tema. Jeg vil være en slags produsent, og oppmuntrer jenter til å være regissører. Det er noe med det å tørre å våge å lage sin egen film , sier Salomonsen Hynnekleiv, som har fått støtte til de to første filmene.

Cinematekets leder er strålende fornøyd med å kunne tilby sitt publikum noe mer enn den "vanlige" filmarven hun mener folk bør se.— Det er mye rikere og spennende å få inn slik filmer også, som kan være med å gjøre folk oppmerksomme på viktige tema. I tillegg er det viktig for Cinemateket å samarbeide med Sørnorsk filmsenter og de utøvende filmskaperne , sier Torp Halvorsen.