ARENDAL: Hovefestivalen er i full sving, også av den ulovlige sorten. Til nå har festivalledelsen tatt over 20 ungdommer for å bruke falsk legitimasjon ved kjøp av alkohol og tre personer er pågrepet i forbindelse med narkotikabeslag. I fjor ga politiet rundt 150.000 kroner i bøter. Med rekordmange besøkende i år, ser antall forelegg og narkotikabeslag ut til å øke, skriver Aftenposten.

– Beslagene vil øke utover festivalen, men jeg syns ikke det er mange så langt. Vi er rimelig godt fornøyd, sier politiførstebetjent Asbjørn Røed ved narkotikaavsnittet ved Arendal politistasjon.

Røed sier kontrollen festivalarrangørene har ved salg av alkohol er god, men innrømmer samtidig at politiet ikke har ressurser til å bry seg med ungdomsfyll på campingområdet hvor festivalgjengerne bor.

– Vi må konsentrere oss om narkotikabiten. Hvis vi skal konsentrere oss om alkoholdrikking blant 16-åringer på campen, hadde vi ikke gjort annet. Å bruke ressurser på det er meningsløst, sier Røed. Han understreker at Arendals-politiet er tungt inne med sivilt og uniformert personell og håper at det vil ha en avskrekkende effekt.

Flere festivaldeltagere vi har snakket med har observert narkotikabruk, men mener at det er mindre fyll og spetakkel enn i fjor.

– De på campen ved siden av oss fikk en bot på 25.000 i fjor for å ha røykt hasj, sier Marthe Hessvik Norheim, som ikke har sett noe slikt så langt i år.

(Les mer under bildet)

Hovefestivalen fylles opp av fulle ungdommer. Vi snakker med politi/ordfører/ungdom/festivalledelse om problemene og hva de gjør med det. Skal prøve å få bilde av politiet i aksjon på campen, eller bilde av ungdom..... Her er narkotikahunden Gordon og politibetjent Vidar Arnesen på jakt etter narkotika på festivalen. Foto: Aksel Kjær. Foto: Aksel Kjær Vidnes

Skjerpet kontroll

– Før festivalen åpnet hadde vi fire-fem mann og to narkotikahunder. Nå som festivalen har åpnet trapper vi opp til åtte-ti mann fra den sivile delen, seks til ti uniformerte og to hunder, forteller førstebetjent Røed. Han skryter samtidig av festivalens håndtering av ulovlig salg av alkohol.

Festivalledelsen sier selv at de har tatt lærdom av fjorårets rapporter om salg av alkohol til mindreårige. I år er kontrollen for å få skjenkebånd, som gir deg mulighet til å kjøpe alkohol på festivalområdet, skjerpet inn. Ungdom som blir kontrollert uten legitimasjon får båndene klippet av.

– Jeg tror ikke vi kan utrydde det, men vi har gjort en innsats for å øke kontrollen. Vi vil alltid forsøke å forbedre systemet som best vi kan, sier festivalsjef Ian Donaldson.

– Hvilke kontrollmuligheter har dere på campingområdet? Der kan vel alle under 18 år få alkohol av venner og kjente?

– Det problemet har man over alt. Sånn er det også i sentrum – man har kontroll i alle butikker, men om folk får av venner som kjøper for dem, kan ikke det kontrolleres, svarer han.

Tok selvkritikk

Ordfører i Arendal Torill Rolstad Larsen reagerte sterkt i fjor da det ble kjent at ungdommer under 18 fikk utdelt skjenkebånd. I år opplever hun at situasjonen er langt bedre, men er fortsatt bekymret for ungdomsfyll på campingområdet.

– Jeg ville vært skeptisk til å sende en ung gutt eller jente til Hovefestivalen for å ligge i telt, sier Larsen.

Mye av ungdomsfylla på festivalen skjer på campingområdet hvor ledelsen og politiet har begrenset anledning til å kontrollere hvem som drikker alkohol. I fjor vurderte kommunen og festivalledelsen å innføre en campingplass for de under 18 år, men det ble ikke gjennomført.

– Vi evaluerte situasjonen i fjor og Hovefestivalen tok en del selvkritikk på hvem de satte til å dele ut skjenkebånd. Nå er det mer voksne mennesker som gjør det. Så får vi evaluere hvordan det har gått når festivalen er slutt, og om det er andre tiltak vi må gjøre til neste år, sier Larsen.