KRISTIANSAND : Bassen er visstnok det instrumentet som drar flest damer. Men det er fortsatt gitaren som står aller øverst hos de fleste musikkinteresserte. Fredag starter festivalen som skal hylle instrumentet og alle dets utøvere, på Kick i Kristiansand.

— Det var egentlig bare et vilt påfunn en kveld, sier Gitarhusets Alf Ørjan Flak, som tok initiativet til festivalen.

Men et par måneder senere var det realitet. Sammen med prosjektleder Ronnie Jacobsen har Flak hentet Magnet, Frode Alnæs, Hellbillies-gitarist Lars Håvard Haugen og Per Einar Watle trio, samt en rekke gitarleverandører som skal presentere og demonstrere sine produkter på diverse stands.

Lokale talenter

Ronnie Jacobsen selv skal også spille et sett og deretter gjøre en fellesopptreden med herrene Magnet, Alnæs og Haugen.

— Utgangspunktet var at vi var sammen på en gitarfestival på Østlandet, som vi ikke synes var så kul. Vi tenkte vi kunne gjøre det bedre ved å kombinere våre nettverk. Det virket spennende, og vi er godt fornøyd med at vi har fått med de artistene vi ønsket oss mest, sier Jacobsen.

Et knippe lokale gitartalenter dukker også opp på Kick. Det samme gjør Glenn Proudfoot, som skal være en av verdens raskeste på instrumentet.

Prosjektleder Jacobsen håper og tror at festivalen skal bli et årlig arrangement.

— Målet er at vi skal lage en møtearena for gitarleverandører, gitar- og musikkinteresserte, og selvfølgelig publikum. Konseptet er såpass bredt, så jeg er veldig positiv til at vi skal klare det, sier han.

Gitar i skolen

Jacobsen og Flak snakker om mange unge gitar-wannabes på Sørlandet, og sistnevnte mener musikk bør stå sterkere i skolen.

— Jeg mener at enhver skole og enhver klasse burde ha et sett med gitarer. Det er jo faktisk sånn nå at elever hører på cd-er i klasserommet i stedet for å få spile selv. Det er ganske trist at det ikke legges bedre til rette, sier han.

Jacobsen, som er sønn av Kristiansands egen gitarkunstner Tor Einar "Daumann" Jacobsen, ble naturlig nok tvangsforet med gitar helt fra ung alder.

— Det var vel uunngåelig at jeg gikk i den retningen. Jeg fikk en oppvåkning gjennom en Clapton-plate i tenårene, så begynte jeg å spille og merket at jeg hadde talent for det. Så ballet det på seg, og det har alltid vært en lidenskap for meg

Blues

Jacobsens gitarhelter er først og fremst eldre, obskure bluesartister. Men han har også plukket opp en god del fra gitarguder som Jimi Hendrix. Og en norsk virtuos, som han har ett nært forhold til.

— Knut Reiersrud har alltid vært et forbilde. Han er en god venn av familien og jeg har kjent ham siden jeg var fire. Jeg er inspirert av ham, både som komponist og gitartist, forteller 36-åringen.

Også gitarhelter har fått merke at forutsetningene for musikere har endret seg de siste årene.

Jacobsen holdt i sommer sin avskjedskonsert som yrkesmusiker, etter å ha gitt ut flere fullengdere og holdt en lang rekke konserter både på og utenfor Sørlandet.

— Det lå egentlig i kortene hele veien. Jeg har prøvd å være tålmodig, men jeg tok en avgjørelse for et par år siden. For meg som nisjeartist har det dessverre ikke eksistert et godt nok grunnlag for å kunne etablere en levedyktig artistkarriere, sier Jacobsen, som likevel fortsetter med diverse gjesteopptredener. Over nyttår skal han også etter planen gi ut et album som var ferdig innspilt allerede for tre år siden.