Øystein Hauge er en av syv nominerte til Sørlandets litteraturpris med diktsamlingen «Stilleben». Han stiller i den skjønnlitterære klassen sammen med Karl Ove Knausgård, Benedicte Meyer Kroneberg og Gaute Heivoll. I Hauges diktsamling skriver han om store drama, minner, sorg og tapt kjærlighet på fire korte linjer.

– Hvorfor bør folk stemme på din bok?

– Fordi poesien er en truet litterær sjanger, ja, en aldri så liten truet dyreart. Kulturrådet truer med å halvere antall innkjøpte diktsamlinger til bibliotekene. Vi trenger noe som gjør flere oppmerksomme på de små historiene som kan leses i øyeblikket, og oppleves som en liten novelle.

– Har du lest bøkene til noen av de andre nominerte?

– Ja, jeg har lest bøkene til Gaute Heivoll og Benedicte Meyer Kroneberg. Jeg har ikke lest Knausgårds bok nummer fire og fem. Jeg kjenner godt til Håvard Rems bok «Innfødte skrik», for vi møttes på et litteraturarrangement. Men jeg kan ikke skryte på meg at jeg har lest den.

– Hva synes du om denne litteraturprisen?

– Alt som er med på å feire boka i en tid der omløpshastigheten på bilder, skrift, lyd er ekstremt stor, er bra. Vi trenger å bli gjort oppmerksom på boka. Ingen annen kunstart kan konkurrere med det skrevne ordet. Hvem er vi, hvor er vi, hvor skal vi hen? Ingen formidler erkjennelse bedre enn bøker.

– Hvordan synes du litteraturen fra Sørlandet står i dag?

– Det er fint å se innsatsen til både fylkesbiblioteket og fylkeskommunen. De har vært villige til å feire boka gjennom Sørlandets litteraturpris blant annet. Når det har gått noen år, ser man at mange gode litteraturarrangement bærer frukter. Men litteraturprisen er ikke i stand til å speile alt. Jeg kan nevne fem andre bøker som er minst like aktuelle som de nominerte. Det høres diplomatisk ut, men det er faktisk ektefølt.

– Hva gjør du nå?

– Akkurat nå sendte jeg en e-post til Den norske forfatterforeningen og sa ja takk til et opphold i Berlin. De har en forfatterleilighet der, hvor jeg skal avslutte min neste bok. Jeg avsluttet «Stilleben» der. Det er godt å komme seg ut. Et stort, hvitt skrivebord, ingen telefon, i et annet land. Det skjer noe merkelig da. De fleste forfattere har det sånn.

anette.os@fvn.no – 38 11 36 57