OSLO: — Jeg har en sønn som har begynt på skolen denne uka, så jeg har konsentrert meg mest om det, sier Agnes Kittelsen, som spiller Thor Heyerdahls første kone Liv i filmen.

Storfilmen "Kon-Tiki" hadde verdenspremiere under Filmfestivalen i Haugesund lørdag. Men i tillegg til sterke femmere i landets aviser, har den også blitt kritisert. Trine Watzinger Narum reagerte overfor Aftenposten på hvordan hennes far, Herman Watzinger, i Anders Baasmo Christensens skikkelse ble portrettert.

Kunstnerik frihet

Datteren, som ikke har blitt kontaktet av filmteamet før filminnspillingen, sier basert på Aftenpostens beskrivelse av filmen at den gir et sterkt historisk uriktig bilde av min far. Flere filmkritikere har derimot støttet den kunstneriske friheten regissørene Joachim Rønning og Espen Sandberg har tatt seg.

— Både regi, med Espen og Joachim, og produsentene har gjort en grundig jobb, med både forarbeid og etterarbeid. Og de har vært i kontakt med familiene. Men det er beklagelig at de ikke visste om Watzingers datter, som føler faren har blitt feil fremstilt. Hun skal se filmen i dag (en privat visning onsdag, red.anm.), og det er noe med det at mange uttaler seg om filmen uten å ha sett den, sier Kittelsen.

Stor fallhøyde

Kristiansanderen er derimot veldig glad for de positive anmeldelsene den 93 millioner kroner dyre filmen har fått.

— Det er jeg veldig glad for. Et stort prosjekt har også stor fallhøyde, sier Kittelsen, som også har fått positive tilbakemeldinger på sin innsats.

— Rollen er ikke så stor, men den er viktig for å sette Thor Heyerdahl og hans valg inn i et relieff. Rollen fyller en funksjon, og det virker som det har fungert bra, sier hun.

Kongelig premiere

Torsdag blir det førpremiere på "Kon-Tiki" på Operaen i Bjørvika, dagen før den har premiere på kinoer landet rundt.

— Det blir en stor dag på Operaen. Vi skal først seile med Kon-Tiki-flåten fra Bygdøy til Operaen. Der blir den liggende en stund, slik at folk kan se den, sier Kittelsen.

Det er første gang Operaens hovedsal skal brukes til filmfremvisning, og det blir plass til over 1400 publikummere. Deriblant kong Harald og dronning Sonja.

— Forrige gang jeg møtte dem var på premieren på "Max Manus", så det er stort sett i filmsammenheng, sier Kittelsen, som håper å møte de kongelige igjen på premieren til nyinnspillingen av "Reisen til julestjernen", som har premiere 9. november.

— Da kan jo kongeparet ta med seg barnebarna, avslutter skuespilleren.