KRISTIANSAND:Det er første gang i KSOs historie at orkesteret er invitert til en festival med nasjonalt og internasjonalt nedslagsfelt. Den anerkjennelsen sier noe om nivået orkesteret er på nå. Å spille på Festspillene har aldri vært aktuelt før , sier Rolf Gupta, sjefdirigent og kunstnerisk leder for KSO.

Festspillene i Bergen arrangeres fra 22. mai til 5. juni neste år, og programmet blir først offisielt lansert 20. februar neste år. Men allerede nå er det klart at KSO skal holde den tradisjonelle avskjedskonserten.

— Det er spesielt ærefult. Hvert år arrangeres det en avskjedskonsert, der Edvard Griegs a-mollkonsert spilles, forteller Gupta.

Guptas avskjedskonsert

AVSKJED: 29. mai spiller KSO samme konsert i Kilden. Det blir Rolf Guptas avskjedskonsert, etter åtte år som sjefdirigent og kunstnerisk leder for orkesteret. Foto: Sondre Steen Holvik

KSOs 66 musikere åpner konserten med den unge lovende komponisten Ørjan Matres verk "Resurgence". Det ble også fremført under åpningsuka i Kilden, og er tilegnet Rolf Gupta. Etter Griegs "Klaverkonsert i a-moll", avslutter orkesteret med Ludwig van Beethovens "Symfoni nr. tre, Eroica".— I 2006 fikk jeg kritikerprisen for min tolkning av "Eroica", og vi spilte den også med suksess under turneen i Tyskland høsten 2010. Det blir moro å avslutte jobben min som sjefsdirigent etter åtte år med den konserten i Grieghallen , sier Gupta.

Neste sommer tar nemlig Giordano Bellincampi over dirigentstokken for byens symfoniorkester. Gupta er fornøyd med orkesteret han leverer videre.

Jeg kan ikke si så mye om fremtiden, siden jeg skal slutte. Men den anerkjennelse vi nå har fått, var mitt mål da jeg startet i 2006. Og det er veldig gøy , sier han.

Spilles også i Kilden

Før konserten i Grieghallen, skal Gupta og KSO spille samme konsert i hjembyen. 29. mai blir det avskjedskonsert i konsertsalen i Kilden. Eneste forskjellen blir solisten på Griegs klaverkonsert.

— Festspillene skal ha sin eksklusivitet på solister. I Bergen får vi med oss Marianna Shirinyan. Hun er opprinnelig armensk, men bosatt i Danmark, og har spilt med meg og KSO et par ganger tidligere. I Kilden er Gunilla Süssmann solist, forteller Gupta.

"Kilden med det rare i"

KSO skal også spille to konserter med forestillingen "Kilden med rare i" under Festspillene, begge i Grieghallen. Det skjer i samarbeid med Den Kulturelle Skolesekken i Hordaland. Forestillingen ble vist for alle skolebarn i Vest-Agder i fjor høst, da KSO ventet på å flytte inn i Kilden.— Det er en forestilling som er helt unik i norsk orkesterhistorie. Det er ikke et orkester som sitter og spiller og en konferansier som forteller anekdoter, men aktive musikere. Jeg har hele tiden jobbet for å bygge ned den usynlige veggen mellom scenen og publikum, uansett alder. KSO gjør her noe unikt i norsk og nordisk sammenheng , sier Gupta, som sammen med danseren Kyrre Texnæs sto bak "Kilden med det rare i".